sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Aproximativ 7,5 milioane de leva vor primi hotelierii bulgari care găzduiesc refugiaţi din Ucraina

Coordonatorul Comandamentului Naţional de Criză pentru Refugiaţii Ucraineni din Bulgaria, colonelul Valeri Racev, a declarat că în prezent este în curs de finalizare prima tranşă a plăţilor pentru hotelierii bulgari care găzduiesc refugiaţi ucraineni, iar de luni vor fi acordate circa 15 milioane de leva (în jur de 7,5 milioane de euro) pentru cei care au depus documente în acest sens, scrie Novinite, citată de Rador.

„În Bulgaria, au intrat 188.500 de refugiaţi ucraineni, dintre care 88.056 au rămas în ţară până în prezent. Este un caz diferit faţă de cel din România şi Republica Moldova, abordarea este diferită. Pentru refugiaţi, problema critică este trecerea graniţei, după care oamenii merg în direcţii diferite, după cum aleg, Bulgaria fiind punctul final pentru 50% dintre cei care intră în ţara noastră”, a explicat colonelul Racev.

„Procedura pentru protecţia internaţională diferă semnificativ de cea pentru protecţie temporară. Protecţia internaţională se bazează pe convenţii internaţionale care au fost stabilite după cel de-al Doilea Război Mondial, are un proces specific, lucrurile se fac într-un mod special. Deşi protecţia temporară este un statut acordat numai în cadrul UE, aceasta nu se aplică persoanelor din Afganistan. Tratamentul persoanelor din Afganistan şi Siria şi cel al ucrainenilor este complet diferit şi, prin urmare, scopul nostru este de a permite refugiaţilor din Ucraina să profite de toate posibilităţile pe care le oferă protecţia temporară”, a explicat Valeri Racev.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Statul român a stabilit că cei care sprijină refugiații aflați temporar pe teritoriul României – cu cazare și masă – vor putea primi ajutor financiar, dar în ce fel banii ajung și la mediul privat nu e clar. Nici câți. Decontarea către hoteluri pentru cazarea de refugiați nu s-a făcut până în urmă cu două săptămâni, iar mecanisme de decontare încă nu existau.

Pe de altă parte, mulți dintre hotelieri nici nu sunt interesați de această schemă – sumele alocate nu sunt mari, cetățenii ucraineni care vin în România stau în general pe termen scurt, iar cei care au vrut să se implice în momentul debutului crizei au făcut-o oricum, pe bază de voluntariat. 

Politica