Lac ”de sânge” în fața Ambasadei Rusiei din Lituania

Jurnalul Olteniei
3 Min Read

Protestele împotriva Rusiei, în urma aparițiilor imaginilor cutremurătoare cu masacrul din orașul ucrainean Bucha, se extind. Lacul de lângă ambasada Rusiei de la Vilnius a fost vopsit, miercuri, în roșu, culoarea sângelui.

Paulius Vaitikenas, un purtător de cuvânt al autorităților locale din Vilnius, a declarat că protestul este o manifestație artistică menită să atragă atenția întregii lumi asupra crimelor de război comise de Rusia, potrivit libertatea.ro care citează tv8.md.

În cadrul manifestației din fața ambasadei Rusiei la Vilnius, Rūta Meilutytė, o campioană olimpică la înot din Lituania, a traversat apa lacului vopsit în roșu.

Anterior, ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis a declarat, pentru postul de televiziune german Deutsche Welle, că masacrul și crimele de la Bucha pot fi considerate genocid, iar cei responsabili trebuie trași la răspundere. Iar primarul orașului Vilnius, Remigijus Šimašius, a anunțat joi, 3 martie, că numele străzii pe care este amplasată Ambasada Rusiei în Lituania va fi schimbat în „Eroii Ucrainei”.

Tot miercuri, la Vilnius a mai avut loc un protest, de data aceasta în fața ambasadei Germaniei, unde mai mulți oameni s-au întins pe jos, unii cu mâinile legate la spate, evocând astfel imaginile filmate în Bucha după retragerea forțelor ruse, care arătau numeroase cadavre abandonate pe străzi.

Protestatarii din fața reprezentanței diplomatice a Germaniei la Vilnius au cerut ca Berlinul să nu mai facă niciun fel de comerț cu Rusia, în contextul în care statul central-european este cel mai important client al Moscovei în ceea ce privește livrările de gaz natural. De altfel, Germania a fost, până acum, țara europeană care s-a opus unei eventuale interdicții la nivelul UE împotriva gazului rusesc.

Cele două proteste din capitala Lituaniei vin după ce, luni, 4 aprilie, un artist de la Moscova a avut ideea de a le arăta compatrioților săi cum arată perspectiva morților civili, în contextul masacrului de la Bucha. Acesta a ales patru locuri importante ale Capitalei Rusiei, zone extrem de circulate, și a fotografiat un trup căzut, legat la spate, în postura unei victime.

Marți, un protest inspirat după cel din Moscova a avut loc la București, unde activistul și istoricul român Mihail Bumbeș a stat aproape o oră întins pe asfalt în fața ambasadei Rusiei, cu mâinile legate la spate. Contactat de Libertatea, activistul a declarat că „ideea protestului a fost evident genocidul care s-a produs în Bucha”.

Foto: Twitter


Distribuie acest articol