Pastilele de iod ar putea fi distribuite prin medicii de familie și prin farmacii, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care spune că autoritățile vor pregăti cadrul legal pentru ca acestea să poată fi distribuite populației, dar numai după o campanie de informare.
Campania de informare ar urma să înceapă mâine, Ministerul Sănătății urmând să pună la dispoziție un call center „deservit de persoane specializate, care să poată să răspundă întrebărilor oamenilor”.
„Aceste pastile nu vor fi distribuite decât când lumea va ști despre ce este vorba. Fiecare pastilă distribuită va fi însoțită de un flyer cu instrucțiuni, așa cum au fost distribuite aceste pastile și în alte țări”, a subliniat ministrul Sănătății.
„Nu suntem sub amenințarea unui accident nuclear, dar acesta nu poate fi exclus nici în situații de pace, mai ales într-o situație de război la graniță. Astfel de accidente sunt posibile, dar nu sunt probabile ”, a declarat marți ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
„Trăim vremuri mai puțin normale, este bine ca lumea să fie pregătită”, a adăugat el.
„Ce am învățat în pandemie este că trebuie să avem un comportament preventiv responsabil”, mai spune ministrul Sănătății.
Pastilele ar putea fi distribuite însoțite de un flyer cu instrucțiuni și nu trebuie administrate decât după un eventual anunț al autorităților în acest sens: „Tratamentul se administrează în doză unică în primele 6 ore după anunțul autorităților.”
Ministrul Sănătății speră în continuare ca pastilele de iodură de potasiu să fie distribuie de medicii de familie, care au refuzat acest lucru, motivând că aglomerația și birocrația iscată ar risca să le blocheze, în următoarele săptămâni, activitatea medicală din cabinete, scrie hotnews.ro
„Vom găsi o cale legală și corectă prin care atât medicii de familie cât și farmaciile să poată distribui aceste pastile”, afirmă ministrul Sănătății.
Despre medicii de familie, Rafila spune că „îmi pare rău că dânșii o consideră o chestiune birocratică. Noi lucrăm pentru a o face cât mai puțin birocratică și pentru a ocupa cât mai puțin timp. Medicii de familie au o responsabilitate în ceea ce privește acțiunile preventive pentru starea de sănătate”.
89% dintre medicii de familie se declară împotriva distribuirii iodurii de potasiu prin cabinetele lor, arată un sondaj realizat săptămâna trecută de Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie.
„Ar fi prejudiciată în mod semnificativ activitatea medicală propriu-zisă a medicilor prin aglomerația creată, prin partea birocratică aferentă distribuirii și prin nemulțumirile legate de faptul că doar anumite categorii de cetățeni beneficiază de astfel de medicație”, arată Societatea Națională de Medicina Familiei, într-o scrisoare transmisă ministrului Sănătății, Alexandru Rafila.
Principala temere a medicilor este aceea că vor trebui să împartă zilnic pastile la câteva zeci sau sute de persoane.
Întrebați cine ar trebui să distribuie pastilele, 36% au răspuns „farmaciile”, 36% „primăriile” și 28% „Inspectoratul pentru Situații de Urgență”.
„Condiționarea distribuirii de către medicii de familie ar crea haos în populație. Ar fi prejudiciată în mod semnificativ activitatea medicală propriu-zisă a medicilor prin aglomerația creată, prin partea birocratică aferentă distribuirii și prin nemulțumirile legate de faptul că doar anumite categorii de cetățeni beneficiază de astfel de medicație. Poate mai puțin important pentru decidenți, dar unii pacienți dintr-o zonă afectată pot avea medicul de familie la sute de kilometri”, arată dr. Dina Mergeani, președintele Societății Naționale de Medicina Familiei, în scrisoarea adresată ministrului Sănătății.
Medicii de familie consideră că cabinetele de medicina familiei, prin personalul medical înalt specializat din asistența medicală primară, trebuie să sprijine Ministerul Sănătății în campaniile de informare a populaţiei, oferind pacienților informații medicale, relevante pentru situațiile lor particulare legate de starea de sănătate, nu să distribuie pastile.
Nu în ultimul rând, medicii de familie atrag atenția că „decizia de a distribui iodură de potasiu în mod preventiv este riscantă, ținând cont de comportamentul obișnuit al populației”: „Până în momentul accidentului, o bună parte din iodura de potasiu ar fi tranzacționată pe piața neagră. În concluzie, considerăm că decizia de a distribui iodură de potasiu în mod preventiv este riscantă, ținând cont de comportamentul obișnuit al populației. Ne dorim ca deciziile să fie luate având la bază criterii medicale adaptate realității românești și în concordanță cu normele de prevenire și intervenție existente actual pentru situațiile de urgență nucleară și radiologică.”