Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că a purtat discuţii cu oficialii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate privind costul standard alocat hranei pacienţilor internaţi în spitale, de la 11 lei la 20 de lei. Acesta a explicat că managerii spitalelor pot aloca sume mai mari, însă a subliniat că acest lucru este foarte dificil, în contextul în care cheltuielile cu utilităţile cresc, la fel şi preţurile alimentelor.
„Am vorbit cu Casa de Asigurări, această discuţie am făcut-o în urmă cu o lună de zile exact, în momentul în care sa discutat despre hrana refugiaţilor din Ucraina. Eu consider, am ridicat această problemă, sunt convins că vom găsi rapid o soluţie încât pentru hrana pacienţilor din România – pentru un pacient obişnuit, pentru că există şi adaosuri în funcţie de tipul de patologie (…) – şi cred că această sumă de 20 de lei reprezintă o creştere semnificativă faţă de suma de 11 lei care există în momentul de faţă. Şi aş mai face un comentariu, ca să înţeleagă lumea despre ce este vorba: sigur că managerii spitalelor pot suplimenta această sumă în funcţie de fondurile disponibile, suma de 11 lei în momentul de faţă. Trebuie să ne gândim că ne aflăm într-o situaţie foarte dificilă din punct de vedere economic, cresc foarte mult cheltuielile cu utilităţile la spitale şi atunci probabil să spaţiul pe care-l au managerii ca să suplimenteze hrana pacienţilor este foarte mic sau nu există şi atunci trebuie să găsim om soluţie”, a declarat Alexandru Rafila, răspunzând unei întrebări, marţi după-amiază, într-o conferinţă de presă.
Ministrul a adăugat că simulările făcute privind cheltuielile cu hrana pacienţilor au vizat suma de 20 de lei pe zi pentru pacienţii standard, în timp ce pacienţii cu boli care necesită hrană specială ar urma să beneficiezede sume mai mari, scrie news.ro
Managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din Capitală, medicul Beatrice Mahler, a avertizat, luni seară, asupra creşterii preţului la alimente şi impactul pe care îl va avea asupra normei de hrană din spitale.
Cu 11 lei pentru un pacient, unităţile sanitare trebuie să asigure trei mese pe zi, lucru care era şi până acum destul de dificil. În curând, avertizează medicul, furnizorii ar putea refuza să mai livreze marfă, întrucât preţurile din acordurile-cadru nu mai corespund pieţei.