Polițistul de frontieră de pe Insula Șerpilor, care a rostit celebrul îndemn „Navă rusă, du-te-n mă-ta!” (Russian warship, go fuck yourself), a fost decorat pentru serviciile sale, a anunțat Igor Taburets, oficial militar din regiune.
Roman a primit premiul „Pentru meritele regiunii Cerkasi”.
„Am fost onorat să-l întâmpin pe legendarul nostru polițist de frontieră în patria noastră. Roman este creatorul acelui celebru slogan de război cu ocupanții ruși. Locuitorul regiunii Cerkasi și tovarășii săi au demonstrat lumii întregi fermitatea și puterea spiritului ucrainean”, a spus Taburets, potrivit ziare.com
Roman Hribov era în serviciu pe Insula Șerpilor din Marea Neagră, când obiectivul a fost atacat din aer și de pe mare, pe 24 februarie.
Poliţiştii ucraineni aflaţi la post în Insula Șerpilo au refuzat să se predea şi au înjurat nava rusă care i-a somat, potrivit unei înregistrări audio.
„Suntem o navă de război rusă. Vă sugerez să depuneţi armele şi să capitulaţi, ca să nu curgă sângele unor victime inutile. Altfel, veţi fi bombardaţi”, au anunţat invadatorii la megafon.
„Navă rusă, du-te-n mă-ta!”, i-au răspuns grănicerii ucraineni.
Ulterior, oficialii militari ucraineni au anunțat că toți soldații-grăniceri de pe insulă au fost uciși în urma atacului naval al Rusiei.
Știrea, potențată de înjurătura curajoasă a soldatului ucrainean, a făcut înconjurul lumii.
Cu toate acestea, câteva zile mai târziu s-a dovedit că soldații ucraineni au rămas în viață fiind luați prizonieri.
Pe 28 februarie, marina ucraineană a raportat că pușcașii marini și grănicerii capturați de ocupanții ruși pe Insula Șerpilor erau în viață. Marinii au respins de două ori atacurile ocupanților ruși, dar nu au putut continua să apere insula, a arătat ulterior un comunicat al armatei ucrainene.
Nava rusească a distrus complet, în urma bombardamentelor, infrastructura insulei (far, turnuri, antene etc.), astfel încât comunicarea cu punctul de control militar a fost întreruptă, iar coordonatorii de la Kiev au presupus că toată lumea a murit.
Pe 26 februarie, după ce a primit informații că ar putea fi morți și răniți pe Insula Șerpilor, o navă civilă ucraineană – pe nume Sapphire – a fost trimisă în zonă cu misiunea umanitară de a ajuta eventualii răniți.
Echipajul navei cu misiune umanitară a fost reținut de marinarii ruși, cu încălcarea regulilor și cutumelor războiului și a dreptului internațional cu privire la misiunile umanitare.