marți, noiembrie 26, 2024

Ultima ora

Sport

Conducta care va furniza gaz lichefiat din Grecia în Bulgaria, România și Balcani va fi finalizată la sfârșilul lunii iunie

Reducerea dependenței de gazul rusesc, investiții militare comune, asigurarea siguranței alimentare în regiune, gestionarea refugiaților și reconstrucția Ucrainei după război au fost principalele teme discutate luni la Sofia de premierii din Bulgaria, România, Muntenegru și Macedonia de Nord.

„Avem deja conducta Trans-Balkan care are o capacitate semnificativă de a transporta gaze din România, prin Bulgaria până în Turcia. E timpul să inversăm acest proces. Este timpul să vedem cum putem folosi gaz din Turcia și LNG din Grecia pentru a le aduce în România și Bulgaria care are capacitatea de a livra mai departe în Balcani aceste resurse”, a declarat luni la Sofia premierul Bulgariei, Kiril Petkov.

Întrebat când ar putea ajunge primele gaze naturale lichefiate (GNL) din Grecia în România, premierul Ciucă a spus că nu vrea să speculeze, dar a precizat că a primit asigurări de la Guvernul și premierul Greciei că interconectorii dintre Grecia și Bulgaria pentru transportul gazelor GNL vor fi realizați cât mai rapid.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Interconectorul dintre Grecia și Bulgaria va asigura o alternativă pentru furnizarea de gaze lichefiate GNL din Alexandropolis, pe coridorul vertical, către Bulgaria, Romania și apoi în celelalte țări europene, a spus Ciucă, potrivit hotnews.ro

La rândul său, premierul Bulgariei a spus că a vizitat săptămâna trecută conductele din Bulgaria și din Grecia.

„Am fost asigurați de Guvernul și premierul Greciei că această conductă va fi finalizată până la sfârșitul lunii iunie. Asta înseamnă că anul acesta vor fi livrate gaze naturale lichefiate prin această conductă”, a spus Kiril Petkov.

Pe agenda discuțiilor s-au numărat și asigurarea siguranței alimentare.

„Până acum nu întâmpinăm nicio problemă legate de stocurile de aliemnte. Sigur sunt probleme pe linia lanțului de distribuție de alimente din cauza invaziei Rusiei în Ucraina și a sancțiunilor impuse Rusiei și din această cauză trebuie să evaluăm impactul”, a spus premierul Ciucă.

Cei patru șefi nde Guverne au mai discutat lupta împotriva corupției și a spălării bannilor la nivel transnațional, dar și despre cooperarea militară și față de criza refugiaților.

„Am discutat de asemenea ca atunci când avem sisteme militare scumpe este mai bine să existe o coordonare la nivel regional astfel ca investițiile noastre să fie făcute în comun și să aducă sinergii în capabilitățile noastre de apărare. În privința refugiaților, am discutat că pe măsura ce acest conflict continuă ar trebui să avem o strategie comună. Trebuie să discutăm cu partenerii europeni în privința unui mecanism de solidaritate pentru acești migranți, o distribuire a lor în regiune pentru a face față valului de migranți.’, a spus premierul Bulgariei.

Politica