duminică, noiembrie 24, 2024

Ultima ora

Sport

Raită prin viață: Despre populații și popoare. Teoria mulțimilor

De la Wikipedia: „Teoria mulțimilor este un domeniu al matematicii care studiază conceptul de mulțime. Filozofii Greciei antice adoptau noțiunile:
– infinit actual: o infinitate de obiecte concepute ca existând simultan;
– infinit potențial: o mulțime sau o mărime finită, care se poate mări oricât de mult.
Zenon, prin faimoasele sale aporii (paradoxuri) atrage atenția asupra consecințelor absurde care par să apară introducând infinitul actual în raționamente. De aceea se considera că infinitul actual nu este accesibil intuiției și doar infinitul potențial poate fi utilizat în gândirea matematică.
În lucrarea Teoria rațională a infinității, Cantor a depășit această contradicție încercând să numere infinitul. Emite ideea de a număra mulțimile cu ajutorul funcțiilor bijective: Două mulțimi sunt la fel de mari (echipotente) dacă există o bijecție între ele. Astfel se obțin rezultate care contrazic percepția obișnuită conform căreia întregul este mai mare decât partea, afirmație care nu mai este valabilă în cazul mulțimilor infinite. Mulțimea poate fi descrisă în limbaj matematic în următorul mod: o totalitate de obiecte bine determinate și distincte, numite și elementele mulțimii. Mulțimile se notează cu literele mari ale alfabetului latin: A, B, C, D etc. Elementele unei mulțimi se scriu între acolade: A = {0,1,2,3,4,5,6,…}. Mulțimea cu niciun element se numește mulțime vidă notată cu zero tăiat „Ø””.
Tot de la Wikipedia: Le Bon face parte de grupul de gânditori iconoclaști și elitiști, care, de la Friedrich Nietzsche la Emil Cioran, au încercat să arate nihilismul și iraționalitatea unor dogme ale epocii în care au trăit. Încă din primele sale lucrări, Le Bon a avertizat occidentul despre pericolele unei suprapopulări, a criticat ravagiile colonizării, cerând respectarea tradițiilor și culturilor indigene, susținea necesitatea unui control al fluxurilor de migrație a populațiilor și, în special, se opunea total extremismului ideologic care, câțiva ani mai târziu, avea să ducă la instaurarea regimurilor totalitare. Pentru Le Bon, istoria omenirii se confundă cu istoria iluziilor (credințe, ideologii, mesianisme, utopii etc.). Lucrările sale constituie rechizitorii implacabile împotriva modernității în care el vede dominarea maselor, a demagogiei, a uniformizării, a incompetenței politice, a etatismului și a indolenței. Tocmai aceste critici au atras cele mai virulente atacuri împotriva sa. Psihologul Serge Moscovici se ocupă de precursorii psihologiei sociale: Gustave Le Bon, Gabriel Tarde și Sigmund Freud în lucrarea sa „L’age des foules” (,,Epoca mulțimilor”), publicată cu ocazia comemorării a 50 de ani de la moartea lui Le Bon. Moscovici subliniază că Le Bon este primul om de știință care și-a dat seama de importanța rolului maselor în procesele istorice și care a schițat tipologia maselor.

De la mine:
Traian Băsescu (pe care l-am cunoscut personal prin Horaţiu Buzatu – un lider al PD) e cum e, în spital, de unde nu ştii cum ieşi. Comportamentul populaţiei noastre creştine? Execrabil! Iată unul din rolurile maselor în procesele istorice.
Putin, despotul clasic, e pe val în „mulţimea/masele euroasiatice preistorice, şi sub val în alte mulţimi/mase, cele occidentale. Dacă facem un calcul din memorie aflăm că euro-asiaticii, ca populaţii, suprafeţe şi economii, depăşesc cu mult „hulitul occident”, adică Europa+America, pe plus la „ideologie” de secol XXI, adică de democraţie şi libertate umană, „cuiul” din „ideologia preistorică” a „euro-asiei”, la fel de preistorice, care-a renunţat la „cuceriri de alte lumi” din Univers – Luna, Marte,…, pentru nişte cuceriri criminale de „petice” de lumi locale vecine locuite de oameni care nu vor să se numească „ruşi”. Mi-aduc aminte de o lozincă auzită obsesiv în copilărie: „Stalin şi poporul rus/ libertate ne-au adus”! Ce libertate ne-au adus nu ştiu nici acum, dar ştiu, dar ştiu că ne-au luat şi pielea de pe noi, ca daune de război, plus Basarabia, plus Tezaurul, plus… .
Poporul rus, pe care Lenin l-a scos din feudalism în rândul Lumii, dar el, poporul rus, a rămas, mental şi comportamental, tot în feudalismul primitiv. Oricât am vrea să fim „diplomaţi”, nu se poate, deşi, o scuză ar fi că popoarele sunt ceea ce fac conducătorii din ele. Dar la „marele popor rus” nu e aplicabilă zicerea asta.
Biden e etalonul Umanismului planetar al noii ere a Lumii Pământene. Punctum.

Politica