sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Cei care dau foc miriştilor vor rămâne fără subvenţiile agricole şi vor fi amendaţi

Autoritățile îi atenționează pe fermierii care dau foc resturilor vegetale că riscă să piardă subvențiile de la stat. În plus, aceștia pot fi sancționați cu amendă de autoritățile de mediu și de pompieri. Deja, angajații de la Mediu și ISU, împreună cu polițiștii și jandarmii, fac verificări, la sânge, în teren.

Potrivit legislației privind subvențiile din agricultură, fermierul este obligat să mențină terenurile în bune condiții agricole, respectiv să asigure un nivel de materie organică în sol, fiindu-i interzisă incendierea miriștelor arabile. Regulile sunt valabile inclusiv în cazul vegetaţiei de pe pajiştile permanente. Obiectivul acestui standard nu este doar menţinerea  materiei organice în sol, ci şi prevenirea poluării atmosferei. 

„Este important ca fermierii să conștientizeze că arderea resturilor vegetale rezultate după recoltarea culturilor de pe terenurile arabile, precum și arderea vegetației pajiștilor permanente, au consecințe negative asupra solului și mediului înconjurător. În acest context, anunțăm că fermierii care utilizează teren agricol (teren arabil, pajişti temporare, pajisti permanente) nu trebuie să ardă miriştile şi/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiţă, inclusiv iarba rămasă după cosirea pajiştilor temporare etc.) și nici vegetația pajiștilor permanente”, au atenționat responsabilii APIA.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cei care, din rațiuni diferite, nu au respectat aceste reguli riscă să fie tăiați sau excluși de la plata subvențiilor. Astfel, fermierilor în culpă li se vor tăia din subvențiile la care ar fi avut dreptul, în procente de 5% până la 100%, inclusiv celor care nu au legătură cu incendierea terenurilor, pentru simplul motiv că nu au ținut sub observație proprietățile, scrie stiri.tvr.ro Reducerea plăților sau excluderea de la subvenții sunt posibile pentru anul în curs sau pentru mai mulţi ani, în funcție de caracterul repetitiv al faptei. De altfel, în anii trecuți, de exemplu, zeci de fermieri care nu au putut demonstra că nu au legătură cu incendierea terenurilor au rămas fără subvenții de la stat.

Și ministrul Mediului, Tánczos Barna, a anunțat săptămâna trecută, că a semnat o Ordonanță de Urgență care prevede majorarea substanțială a amenzilor pentru cei care ard vegetația uscată.

„Trebuie să stopăm fenomenul arderilor ilegale de vegetație și miriști. În ciuda interdicției și a controalelor regulate ale Gărzii de Mediu, în anumite regiuni acest fenomen continuă să fie o practică zilnică.

Arderile necontrolate nu doar poluează aerul, dar afectează sănătatea umană și au un efect negativ și asupra solului”, susține Tánczos Barna.

El a anunțat că a decis majorarea amenzilor contravenționale pentru arderea miriștilor, turbăriilor, litierei pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase.

Astfel, noile amenzi vor fi cuprinse între 7.500 și 15.000 de lei pentru persoane fizice, iar pentru persoane juridice amenda va fi între 50.000 și 100.000 de lei.

Cele în vigoare acum sunt cuprinse între 1.000 lei la 2.500 de lei pentru persoane fizice.

Politica