Un studiu realizat de Clinicile Dentare Dr. Ardeleanu a analizat comportamentul populaţiei din urbanul mic, privind accesarea serviciilor stomatologice în perioada pandemiei. Studiul s-a desfăşurat în clinicile din Giurgiu şi Olteniţa, între 25 ianuarie şi 25 februarie, pe un eşantion de 166 de pacienţi cu vârste între 10 şi 70 de ani, potrivit medichub.ro.
Absenţa urgenţelor dentare, pentru 54% din pacienţi, sau teama de tratamentele stomatologice (26%) sunt motivele care i-au ţinut pe pacienţi departe de cabinete, în ultimii doi ani, arată studiul.
Teama de infectarea cu coronavirus s-a aflat pe ultimul loc, atunci când pacienţii au luat decizia de a solicita o programare la medicul stomatolog, se arată într-un comunicat. Din cei care au urmat tratamente stomatologice în perioada pandemiei, doar 15% s-au uitat la statistica zilnică a cazurilor de îmbolnăvire.
Din cei care nu au trecut pe la cabinetul stomatologului în această perioadă, doar 4% au invocat teama de coronavirus. Fiind întrebaţi când au fost ultima dată la stomatolog, 50% din cei chestionaţi au răspuns că au efectuat ultima vizită în 2019, înaintea începerii pandemiei, 12% – în 2020, 38% – în 2021.
Referitor la scopul vizitei recente la stomatolog, 41% din pacienţi au menţionat o urgenţă stomatologică, 34% s-au programat pentru a trata o problemă stomatologică mai veche (pe care o aveau de 2-3 ani), în timp ce ponderea celor programaţi pentru un control de rutină a fost de 15%. Restul de 10% dintre pacienţi s-au prezentat la clinică pentru a-şi finaliza planul de tratament început.
În privinţa următoarei vizite la dentist, 77% din respondenţi vor să îşi continue planul de tratament în perioada următoare, pentru a-şi rezolva problemele existente, 18% spun că vor reveni peste 6 luni la controlul periodic, iar 5% afirmă că probabil vor aştepta să scadă numărul de cazuri de COVID-19 sau să treacă pandemia, pentru a se simţi mai în siguranţă.
Referitor la locul care prezintă cel mai mare risc de infectare cu SARS-CoV-2, doar 8% sunt de părere că acest risc este ridicat în timpul vizitei la medic, inclusiv la stomatolog.
„Românii încă nu au o cultură a prevenţiei medicale, iar acest aspect este evidenţiat de statisticile la nivel european, care ne situează la coada clasamentului în ceea ce priveşte numărul de consultaţii la medicul stomatolog, cu mai puţin de o consultaţie pe an, în timp ce media UE este de 1,2 consultaţii/persoană . Pe de altă parte, cred că pandemia a determinat mulţi pacienţi să realizeze cât de important este să mergi la stomatolog la timp şi să nu mai amâni tratamentele”, a declarat dr. Virginia Ardeleanu, fondator şi CEO al reţelei de clinici respective.