duminică, noiembrie 24, 2024

Ultima ora

Sport

Covid-19. „Eu port mască și acum” vs. „Bine că am scăpat de botniță”

Odată cu ridicarea restricțiilor în contextul pandemiei de Covid, românii au devenit mai liberi. Părerile despre ieșirea din starea de alertă sunt împărțite, iar mulți craioveni nu fac excepție de la categoria celor care au păreri controversate în acest sens, printre aceștia regăsindu-se inclusiv persoane care susțin că se simțeau mai sigure înainte de 8 martie.

După aproximativ doi ani, România a ieșit din starea de alertă cauzată de pandemia de Covid-19. Începând cu seara de 8 martie, majoritatea restricțiilor au fost complet ridicate, acestea fiind înlocuite cu recomandări. Principalul aspect diferit îl constituie purtarea măștii, care nu mai este obligatorie. Cu toate acestea, în supermarketuri încă sunt oameni care le poartă și care susțin că le vor purta mult timp de acum înainte.

„Masca? Ce legătură are ea cu faptul că dintr-o dată cineva a hotărât să se elimine restricțiile? A dispărut virusul peste noapte și nu știu eu? Eu sunt uimită să văd atâtea „fețe goale” la magazin. Sunt curioasă cât o să dureze așa fără restricții? La cât de iresponsabili suntem, ne întoarcem sub mască imediat”, a declarat o craioveancă într-un supermarket din ora.

Policlinica Buna Vestire Craiova

O parte dintre craioveni consideră că ridicarea restricțiilor este nefondată și că ar trebui să purtăm în continuare măștile măcar în zonele aglomerate. De la marile magazine la stațiile de autobuz și până la locuințe chiar, locuitorii orașului pare că nu vor să renunțe curând la acest aspect.
„Eu port mască și în casă. Și nu glumesc, încă o voi purta. Sunt momente când vin în vizită rude, prieteni, mi se pare un gest de respect și ar trebui purtată în continuare această mască. Unele popoare din orient fac asta de ani de zile, coreenii spre exemplu. Nu zice nimeni să porți mască atunci când ești singur undeva, dar mie îmi și place să o port, mă simt mai în siguranță”, a spus o craioveancă de 55 de ani.
Teoria conspirației nu poate să lipsească din decizia așteptată sau nu a guvernului de a ridica restricțiile. Războiul din Ucraina aduce și în acest subiect diverse interpretări, unii dintre craioveni considerând că ridicarea stării de alertă este doar calea spre starea de criză.

„Nu vă pare ciudat deloc cum au ridicat dintr-o dată aceste restricții imediat ce a început războiul la graniță? Eu nu-mi dau seama clar care este legătura dar undeva există. Suntem deja obișnuiți să ni se impună diverse lucruri de 2 ani încoace, credeți că n-o să profite nimeni de creierele noastre spălate în continuare? Eu unul mă aștept la o stare de criză legată de război, care cred că ar fi fost puțin dificilă dată simultan cu o stare de alertă”, a spus un craiovean de 60 de ani.

Nu toți craiovenii au ceva împotriva ridicării restricțiilor. De fapt, cea mai mare parte a locuitorilor orașului se bucură de libertățile datorate ridicării stării de alertă. Ținând cont de contextul în care a avut loc „revenirea la normal”, chiar pe 8 martie la ora 20, majoritatea localurilor din oraș au fost pline până la refuz, cei mai fericiți fiind, ca de obicei tinerii.
„De 2 ani așteptăm revenirea la normal. Suntem fericiți că putem să ne distrăm cum o făceam înainte, să fim în aceleași locuri, să nu trebuiască să mai păstrăm distanța, să renunțăm și la măști. Prietena mea se plângea de coșurile pe care le-a făcut de la mască”, a spus amuzat un tânăr craiovean.
Majoritatea tinerilor se bucură de renunțarea la mască, înainte de orice altceva. Numită în limbaj popular „botniță”, atât de către cetățenii de rând cât și de către unii oameni politici, masca a adus multe critici de-a lungul pandemiei.

„Bine că am scăpat de botniță. Nu era normal ce se întâmpla. Am strigat și în stradă. Degeaba. Chiar credeți că măștile acestea la 50 de bani, luate rest de la diverse alimentare și magazinașe ne-au ferit de Covid? După ce că ne obligau s-o purtăm, ne mai obligau să luăm și din astea chirurgicale, nu alte materiale, să facă bani cine trebuie”, a adăugat un craiovean de 32 de ani.
Deși starea de alertă a fost momentan ridicată, autoritățile încă vin cu recomandări în privința Covid-19. Tot ceea ce era obligatoriu, s-a transformat în recomandări, iar motivul este simplu. Virusul nu a dispărut și nicio autoritate nu poate certifica faptul că nu ne vom întoarce unde am mai fost.

Politica