sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Rafila: Eu am propus eliminarea etapizată a restricțiilor. S-a considerat că nu mai e cazul

Creșterea infectărilor în Europa poate să devină preocupantă, dacă numărul de cazuri mai mare se cuplează și cu un număr mai mare de spitalizări sau cazuri grave, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Acesta a precizat că nu Ministerul Sănătății a decis ridicarea tuturor restricțiilor, ci a fost o decizie a Guvernului de a nu mai prelungi starea de alertă.

„Noi, din punct de vedere profesional, medical, am continuat să recomandăm câteva lucruri pe care le considerăm esențiale în această perioadă, când există încă transmitere comunitară a infecției cu noul coronavirus. Chiar dacă numărul de cazuri a scăzut, observăm că totuși câteva mii de cazuri înregistrate zilnic nu sunt puține și până această transmitere comunitară nu încetează, adică îmbolnăvirea poate să se întâmple oriunde, datorită prezenței de persoane care sunt infectate, atunci în mod evident, recomandările noastre sunt în continuare aceleași, respectiv utilizarea măștii în spațiile închise și mijloacele de transport în comun, evitarea aglomerațiilor, igiena individuală”, a adăugat acesta, potrivit rfi.ro

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Eu am expus aceste argumente chiar cu o săptămână înainte de ridicarea stării de alertă și am propus o renunțare etapizată la aceste restricții. S-a considerat că nu mai este cazul. Nu este niciun fel de problemă, lucrurile sunt așa cum le cunoaștem cu toții. Mie îmi pare bine că ne-am reîntors la viața normală, important este să o facem cu precauție, cu responsabilitate, încât să nu punem în vreun fel în pericol sănătatea publică și să asistăm la o creștere a numărului de cazuri internate în spitale”, a subliniat ministrul.

Întrebat cine anume a recomandat eliminarea bruscă a tuturor restricțiilor, Alexandru Rafila a declarat: „Dar nu este vorba de o recomandare a cuiva. Pur și simplu, starea de alertă se prelungește lunar prin hotărârea Guvernului României și nu a mai fost o nouă hotărâre de prelungire a stării de alertă. (…) Probabil s-a bazat pe o analiză, nu știu să vă spun mai multe detalii, dar asta este situația, ne-o asumăm cu toții și important este să avem un mesaj către populație, consistent, inclusiv prin exemplul personal, cred că și asta e foarte important pentru toți membrii Guvernului, pentru reprezentanții autorităților publice, să dea un exemplu personal de responsabilitate, să utilizeze masca în interior și cred că putem să trecem cu bine peste această perioadă, sper ca acest trend descendent să continue și numărul de cazuri din spitale să nu înceapă din nou să crească. Ăsta cred că trebuie să fie principalul lucru pentru care trebuie să lucrăm cu toții. E mai puțin semnificativă acum o analiză de natură politică, cum îmi sugerați dvs., important este să avem un răspuns favorabil în ceea ce privește sănătatea publică”.

Ministrul Sănătății a explicat în ce condiții creșterea infectărilor în Europa, observată în ultimele zile, poate fi îngrijorătoare:

„Creșterea poate să devină preocupantă, în cazul în care numărul de cazuri mai mare se cuplează și cu un număr mai mare de spitalizări sau cazuri grave. Dacă însă creșterea numărului de cazuri este doar rezultatul unor forme ușoare de boală, atunci ea nu mai reprezintă o problemă de sănătate publică.”

Politica