Oana Catanoiu, cunoscuta voce a radioului craiovean, pasionată de pictură, așa cum v-am mai povestit în paginile „Jurnalul Olteniei”, si-a expus lucrările la Cluj-Napoca.
Așa cum deja cititorii noștri au aflat, povestea artei Oanei a începu în copilărie și, din fericire, nu s-a pierdut pe drum deoarece determinarea și talentul au împins-o pe Oana spre primele ei expoziții de artă. Ultimul vernisaj a avut loc pe 1 martie anul acesta, iar expoziția e încă în desfășurare la Cluj, până în aprilie.
„Tablourile mele și-au mutat casa în locul magic care adună doar lucruri și oameni minunați, Galeria” Între Coloane” a Casei de Cultura a Studenților Cluj-Napoca, datorita inițiativei și sprijinului directorului instituției, Flavius Milasan . Vor sta acolo timp de o lună, după care se vor muta definitiv în casele și inimile celor care le-au ales. Îmi va lipsi Clujul mult, însă mai mult decât orașul, îmi va lipsi energia și prietenia celor cu care am interacționat în ultimele zile. Mulțumesc, Flavius, dar și celor trei artiști care au întregit aceste momente cu talentul și cântecele lor, Hodis Camelia , Alina Mizgan și Erwin Szabo”, a scris Oana pe pagina ei de Facebook.
Într-un singur an, Oana a avut parte de patru expoziții: „În copilărie am descoperit ca-mi place să pictez, însă nu am aprofundat niciodată acest hobby, fiind de asemenea pasionată de literatură și filosofie. Adult fiind, am redescoperit pictura și, în 2015 am avut o expoziție în pastel la Casa de Cultură Traian Demetrescu din Craiova. A urmat o pauză apoi, în perioada pandemiei, am regăsit curajul de a-mi așterne gândurile pe pânză. Într-un singur an, am expus la Muzeul Internațional de Artă Magog, Franța, la Galeria Unirea din Târgu Mureș, la Salonul Internațional de Artă Naiva Policarp Vacarciuc, Iași, la Salonul de Artă Naiva și Intuitiva din Belogradcik, Bulgaria și la multe alte evenimente de artă desfășurate, din cauza pandemiei, online”, a povestit aceasta.
Participarea la competiții și expoziții o încurajează pe Oana să continue să picteze, în ciuda eforturilor pe care le depune constant din cauza lipsei de timp. Aceasta a participat la o expoziție internațională, susținută de Artcom Expo International Association of Artists and Partnerships, la care au fost prezenți mii de artiști din întreaga lume. Față de alte ediții, anul acesta, competiția a înregistrat un record mondial, datorită numărului mare de țări participante. Totodată, aceasta nu a fost o simplă expoziție, ci, mai degrabă un concurs prin care artiștii și-au putut valorifica operele de artă. La final aceștia au fost răsplătiți cu premii sau diplome de participare, așa cum a primit și Oana.
„Singurul concurs la care am participat a fost cel din Bulgaria. În rest au fost doar expoziții.
Artcom Expo fost o expoziție de mare amploare, la care au participat 1.301 artiști, din 119 țări și care a luat și un record mondial. M-am bucurat că am luat parte la acest eveniment de amploare, între atâția artiști talentați. De altfel, fiind autodidactă, nu m-am considerat niciodată artist. Lucrurile alese de organizatori au fost în funcție de tema expoziției”, potrivit Oanei Cătănoiu.
Pe viitor, aceasta își propune să viziteze cât mai multe locuri din lume și astfel să-și expună lucrările. „Am în plan să străbat toată lumea, fiind deja înscrisă la expoziții colective în mai multe țări. Am primit mai multe propuneri în acest sens, iar cea mai plăcută surpriză a fost o invitație de la o galerie de artă din Limoux, Franța”, a mai spus Oana.
În ceea ce privește timpul dedicat unui tablou, artista – deși ea nu se consideră una – a mărturisit că nu realizarea în sine a tabloului durează cel mai mult, ci perioada necesară uscării pânzei. „Depinde de dimensiunea și complexitatea lucrării. Și de inspirație, firește. Cel mai rapid tablou a fost într-o zi și a avut 20/20 cm. Pictând exclusiv în ulei, durează destul de mult până se usucă pânza pictată, aproximativ 2 săptămâni iar în profunzime, între 6 și 12 luni”, ne-a mai povestit craioveanca.
Nu în ultimul rând, pe lângă tablourile create după propriile idei, Oana trebuie să țină cont și de doleanțele fiicei sale, care o roagă să-i deseneze personajele preferate. Spre deosebire de mama sa, Aretia pare mai interesată de muzică decât de pictură, după cum ne-a relatat Oana.