sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Olt. ”Știu și aplic- Securitatea și sănătatea în muncă se deprinde de pe băncile școlii”

 Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt desfăşoară acţiuni privind gestionarea mai eficientă a riscurilor de accidentare de la locurile de muncă.

”Rapoartele privind incidenţa accidentelor de muncă din România ne arată că se impune o gestionare mai eficientă a riscurilor de accidentare de la locurile de muncă, iar statisticile arată că tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 24 de ani sunt cei mai predispuşi la accidente grave la locul de muncă.

”Lipsa experienţei profesionale, a maturităţii fizice şi psihologice fac ca rolul cadrelor didactice să fie foarte important în dezvoltarea unei atitudini pozitive a tinerilor faţă de securitate şi sănătate în muncă care îi va însoţi pe tot parcursul vieţii lor profesionale”, se arată în comunicatul trimis de ITM Olt.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În acest context, instituția în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt şi liceele cu profil tehnic şi real din judeţ vor derula acţiuni privind:

– identificarea, stimularea şi promovarea elevilor cu aptitudini creative şi interes sporit pentru securitatea şi sănătatea în muncă;

– dezvoltarea competenţelor elevilor, prin activităţi de bune practici în securitate şi sănătate în muncă;

– dobândirea de cunoştinţe suplimentare în acest domeniu, familiarizarea cu metodele de studiu din acest domeniu, cu literatura de specialitate;

– participarea elevilor la concursul judeţean şi naţional.

Prima etapă a acestei acţiuni va avea loc în perioada 28.02.2022 – 12.05.2022 şi va cuprinde:

– vizite ale inspectorilor de muncă şi ale elevilor de la liceele nominalizate la societăţi reprezentative din judeţ, având ca obiectiv consolidarea cunoştinţelor acumulate;

– participarea inspectorilor de muncă coordonatori, prin sondaj, la ore în care profesorii predau module de securitate şi sănătate în muncă.

În a doua etapă, care are loc între 21.03 – 31.03.2022, se va desfăşura concursul „Ştiu şi aplic!” la nivel judeţean, iar a treia etapă, 13.05 – 15.05.2022, va cuprinde desfăşurarea concursului la nivel naţional, în municipiul Iaşi.

”Scopul acestui concurs este conştientizarea tinerilor elevi, viitori lucrători, asupra riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire profesională de la viitoarele locuri de muncă”, se mai arată în comunicat.

Centrele de învăţământ pot contribui decisiv la scăderea ratei de accidentare a tinerilor lucrători, prin informarea şi educarea tinerilor în ceea ce priveşte securitatea şi sănătatea în muncă în cadrul unei discipline cu acelaşi nume.

Introducerea disciplinei Securitate şi Sănătate în Muncă în învăţământul preuniversitar constituie o componentă cheie în dezvoltarea culturii de prevenire a riscurilor, prin învăţarea de către tineri a modului de a lucra în condiţii de securitate şi sănătate.

Politica