Bugetul Municipiului Craiova vine la pachet cu noi dezamăgiri. În continuare, risipa din banii publici continuă să fie principala preocupare a majorității Consiliului Local Craiova. Numai 12,9% din bugetul local se duce către investiții în anul 2022, în timp ce restul de 87,1% e cheltuit pe eternele nevoi ale
salariaților instituției și ale clientelei de partid.
Cât despre fondurile europene, aici găsim, ca și în anii trecuți, obiective irealizabile. Bugetul pe anul 2022 prevede absorbția a aproximativ 300 de milioane din fonduri externe, însă experiența anilor precedenți ne demonstrează că aceste ținte nu se pot realiza. Nu trebuie să ne uităm mai departe de anul 2021 pentru a constata că doar 15% dintre banii alocați s-au folosit pentru investiții.
Deși USR Craiova a avut mai multe propuneri pentru bugetul local 2022, multe dintre acestea esențiale pentru sprijinirea comunității locale, în ședința Consiliului Local Craiova au fost adoptate doar o parte dintre ele.
Am luat în calcul toate categoriile populației orașului și întreaga paletă de nevoi ale acesteia la nivel local. Astfel, avem aprobate proiecte privind achiziția și instalarea de automate pentru plata taxelor și impozitelor locale și amplasarea lor în sediile Direcției Impozite și Taxe Locale Craiova, realizarea unui “centru de respiro” pentru persoanele cu dizabilități, iluminarea corespunzătoare a trecerilor de pietoni, modernizarea locurilor de joacă, dar și montarea în preajma liceelor a unor rastele pentru biciclete și
trotinete. Insistăm, de asemenea, și asupra extinderii pe mai multe străzi a proiectului “Semafoare prim vehicul”, implementat în anul 2021 la solicitarea consilierilor USR Craiova.
Pe de altă parte, “Școala după școală”, “Termoficare de la soare”, „Vinerea verde”, toate aceste proiecte vor beneficia de finanțare în cadrul rectificării bugetare din vară, fiind necesară și o analiză detaliată privind soluțiile tehnice ce urmează a fi implementate.
Mai mult, la solicitarea USR Craiova, se va extinde rețeaua existentă de piste de biciclete din Craiova (cu cel puțin 5 km), această investiție realizându-se prin acordul-cadru de întreținere a drumurilor, investiția nefiind bugetată separat.
Pregătim, de asemenea, un proiect de mare amploare, care a trezit deja interesul publicului din întreaga țară, privitor la transformarea primei Staţii de Pompare a Apei din Craiova într-un Muzeu Industrial.
Ne dorim ca fiecare dintre aceste proiecte să se concretizeze, pentru că ele aduc o îmbunătățire considerabilă și reală în viața craiovenilor. De aceea, vom lupta în perioada următoare pentru ca toate aceste proiecte să devină realitate, pentru că noi credem în faptul că numai investițiile duc o comunitate către bunăstare. A vedea cum cea mai mare parte a banilor publici se duc pe cheltuielile de funcționare este o dezamăgire enormă pentru populație și o situație gravă pe care noi ne propunem s-o remediem prin fiecare inițiativă pe care o aducem în atenția publică.