Deputații partidelor de la guvernare, PNL-PSD-UDMR, precum și cei ai minorităților naționale au înaintat un proiect de hotărâre pentru modificarea regulamentului Camerei Deputaților astfel încât să-i sancționeze pe demnitarii care sunt agresivi sau care înjură, țipă, calomniază în timpul ședințelor Parlamentului.
Astfel, deputații care sunt violenți fizic și verbal sau care desfășoară bannere vor fi sancționați cu până la 50% din indemnizație până la 6 luni, li se vor reduce timp de 3 luni luările de cuvânt la 10 secunde.
Potrivit proiectului, demnitarii sancționați nu vor mai beneficia de funcționarii publici cu statut special, personalul contractual cât și de logistica auto oferită de Secretariatul General al Camerei Deputaților.
De asemenea, parlamentarii nu vor mai putea înregistra sau transmite în direct ședințele de plen sau de comisii fără aprobare, în caz contrar fiind scoși din sală și sancționați dacă încalcă regulamentul în mod repetat, scrie digi24.ro
USR critică, însă, modificările la regulamentul Camerei Deputaților, deoarece includ transmisiile live ale ședințelor Parlamentului. Este „un atentat la adresa democrației”, a scris pe Facebook purtătorul de cuvânt al USR, Ionuț Moșteanu.
„Am condamnat de fiecare dată huliganismul și extremismul în societate și în Parlament. Suntem de acord cu măsuri oricât de dure împotriva unor astfel de manifestări. Dar ce vrea sa facă acum alianța PSD – PNL – UDMR este un atentat la adresa democrației”, se arată în postare.
„Folosind pretextul agresiunii incalificabile de ieri a lui Simion, alianta PSD – PNL – UDMR vrea să modifice regulamentul unde pe lângă sancțiuni pentru violență să blocheze și transparența dezbaterilor din comisii sau plen, întorcandu-se la politica ușilor închise în spatele cărora se făceau cele mai mari hoții cu legea în mână”, a scris Moșteanu.
Acest proiect de hotărâre vine ca urmare a incidentului în care copreședintele AUR George Simion l-a bruscat, luni, pe ministrul Energiei, Virgil Popescu, în timpul ședinței Camerei Deputaților în care se dezbătea moțiunea simplă împotriva oficialului din Guvern. Procurorii Parchetului General au deschis dosar penal în acest caz.