Pompierii ISU Dolj au fost nevoiți să intervină weekendul trecut pentru stingerea a 21 de incendii. Dintre acestea, marea majoritate au fost incendii de vegetație uscată sau gunoi menajer. Mai exact 18 incidente au fost cauzate de focul nesupravegheat și de iresponsabilitatea cetățenilor, după cum precizează reprezentanții ISU. Din fericire cele 21 de incendii nu au lăsat în urma lor și victime omenești.
„Am fost solicitati să intervenim pentru stingerea a 21 de incendii cele mai multe incendii au fost izbucnite din cauza folosirii intenționate a sursei de aprinde, a focurilor în spații deschise lăsate nesupravegheate ori fără a fi luate măsurile necesare împiedicării propagării la bunurile din apropiere. S-au înregistrează 18 incendii de vegetație uscată și gunoi menajer, acestea fiind generate de cetățenii iresponsabili, care nu conștientizează pericolul la care îi expun pe semeni prin posibilitatea de producere a unor pagube materiale ori prin distrugerea mediului înconjurător. Din fericire, acestea au fost stinse fără a produce pagube materiale însemnate ori victime omenești, în urma acestora arzând peste aproximativ 98 ha vegetație uscată, reziduuri menajere, maraciniș și lastăriș, aproximativ 70 ha. litieră dar și aproximativ 150 baloți plante furajere”, conform reprezentanților ISU care au făcut un apel atât către autorități cât și către cetățeni pentru responsabilitate, amintind că amenzile pentru arderile necontrolate pot ajunge la 2.500 de lei.
„Solicităm autorităților locale și cetățenilor să manifeste maximă responsabilitate în acțiunile pe care le întreprind pentru prevenirea unor astfel de evenimente, să ia măsurile necesare pentru împiedicarea izbucnirii incendiilor de vegetație uscată, să realizeze acele fâșii arate și să nu aprindă cu intenție vegetație uscată deoarece acest lucru este INTERZIS , potrivit prevederilor legale. Îi informăm pe toți cei interesați de faptul că, potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de ardere a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei. Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Oltenia” al județului Dolj solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112”, au adăugat reprezentanții ISU Dolj.