Voucherele în valoare de 100 de lei pentru persoanele care se vaccinează cu schema inițială (primele două doze Pfizer, Moderna sau Astra Zeneca sau doza unică Johnson&Johnson), vor fi acordate și în 2022, chiar dacă Alexandru Rafila admitea, în luna decembrie, că ia în calcul renunțarea la acest stimulent.
Ele nu pot fi acordate persoanelor care s-au vaccinat mai devreme de 3 septembrie 2021 și nici celor cu doza booster (doza 3).
În luna decembrie, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, afirma, într-o întâlnire cu medicii de familie, că se gândește să nu mai prelungească acordarea tichetelor după 1 ianuarie 2022. El confirma, ulterior, informația pentru HotNews.ro, motivând că „stimulentele financiare nu mai produc efecte”.
„Am avut discuții cu reprezentanții medicilor de familie privind măsurile care trebuie luate urgent în această perioadă pentru creșterea acoperirii vaccinale și testării, evaluării și tratamentului pacientilor COVID în ambulator. A fost o discuție care s-a referit la necesitatea plății restanțelor pentru serviciile de vaccinare către medicii de familie și despre scăderea interesului pentru vaccinare, în ciuda acordării voucherelor de 100 de lei. Probabil trebuie căutate alte soluții care să impulsioneze vaccinarea, dacă stimulentele financiare nu mai produc efecte. Discuția a fost informală și nu a presupus luarea unor decizii”, declara în luna decembrie ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, pentru HotNews.ro.
Tichetele au fost o măsură gândită în timpul mandatului fostului ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, în încercarea de a stimula campania de vaccinare, într-un moment în care aceasta era în cădere liberă.
Conform legii, românii care fac acum doza 3 de vaccin, așadar au făcut primele două doze înainte de apariția Ordonanței de Urgență privind acordarea voucherelor, nu pot beneficia de aceste vouchere.
Inițial, legea prevedea că voucherele trebuie acordate în cel mult 60 de zile de la data vaccinării. Voucherele se ridică, teoretic, din același loc unde te-ai vaccinat – din centrul de vaccinare sau din cabinetul medicului de familie.
Practic însă, după adoptarea Ordonanței de Urgență, nu au fost însă alocați și suficienți bani pentru aceste vouchere sau au fost alocați mereu cu întârziere, astfel că s-a ajuns în situația ca unii dintre românii vaccinați în luna septembrie să nu își fi primit nici până astăzi tichetele.
La începutul lunii noiembrie 2021, Ministerul Sănătății, condus pe atunci de Cseke Attila, ministru interimar, a decis să crească la 6 luni termenul până la care se pot acorda bonurile de masă de 100 de lei, pe fondul întârzierilor apărute.