duminică, noiembrie 24, 2024

Ultima ora

Sport

Formularul PLF declanșează un adevărat haos. Zeci de amenzi pentru piloți, marinari și șoferii de tiruri 

Amenzi pe bandă pentru piloți, marinari, șoferii de tiruri au fost emise de direcțiile de sănătate publică pentru lipsa formularului de localizare PLF, de la intrarea în vigoare a acestuia în urmă cu puțin peste o lună.

Formularul digital de intrare în România (PLF) trebuie completat în format electronic de orice persoană care intră în România, fără excepții, cu cel mult 24 de ore înainte de a intra în țară. Completarea documentului este verificată, într-o bază de date creată de STS, de direcțiile de sănătate publică, iar persoanele care au intrat în țară fără să completeze documentul primesc amenzi usturătoare între 2.000 și 3.000 de lei. Scopul formularului este de a ajuta realizarea anchetelor epidemiologice.

Introducerea acestuia dă bătăi de cap personalului navigant de pe avioanele Tarom și șoferilor de camion care fac curse externe.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Zeci de piloți și însoțitori de zbor au aflat că trebuie să plătească amenzi de 3.000 de lei pe motiv că nu au completat formularul de intrare în țară deși, în cazul curselor scurte, ei nici nu coboară din avion, relatează Europa Liberă.

Situația este similară în cazul șoferilor de autocamioane care au intrat în țară după data de 15 decembrie 2021. Amenzile pentru necompletarea formularului în cazul lor au fost de 2.000 de lei.

Același lucru se întâmplă și cu navigatorii.

Pe aeroport, un ofițer introduce datele în sistem, iar în mod automat, Direcția de Sănătate Publică (DSP) primește și informația dacă membrul echipajului a completat și trimis formularul respectiv.

„Multor colegi le-au venit amenzi prin poștă pentru că nu au completat PLF-urile de intrare în țară. Și nu știe nimeni, cum să procedăm, ce sa completăm, ce scriem în ele. Avem și câte două curse pe zi, Budapesta și Chișinău, de exemplu. Ce scriem acolo? E un haos. De la Poliția de Frontieră ni s-a spus că nu se ia în considerare PLF-ul completat cu România ca țara din care se pleacă. Apare căsuța roșie în sistem, roșu fiind sinonim cu amenda obligatorie. Culmea e ca noi nu coborâm din avion, nu trecem de punctul de verificare a pașapoartelor, deci practic, nu părăsim țara”, a declarat pentru Europa Liberă o stewardesă de la Tarom.

Zeci de amenzi au fost trimise deja pe adresele însoțitorilor și piloților companiei naționale. Ordonanța de urgență care reglementează acestă situație nu a fost modificată, deși au trecut 40 de zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial.

În cazul șoferilor de camion situația este oarecum similară, amenda fiind de „doar” 2.000 de lei.

„Un șofer de la firmă a plătit 4 amenzi într-o lună pentru necompletarea PLF-ului. Nu am fost anunțați de introducerea acestui nou formular. Firmele de transport nu au primit nicio înștiințare. Vameșii ne-au spus că șoferii de autocamioane nu trebuie să completeze datele. Toți au primit amenzi. Știu personal 50 de șoferi amendați”, a declarat patronul unei firme de transport din Slatina, Olt.

Situația a fost semnalată și de Sindicatul Liber al Navigatorilor pentru marinarii care au primit amenzi.

Pe de altă parte, tot mai mulți călători se plâng de faptul că, deși au completat formularul, s-au trezit cu amenzi de 2.000 de lei primite la domiciliu.

Întoarsă în 3 ianuarie din Anglia, o braşoveancă a aflat în 14 ianuarie că a primit o amendă pentru că nu ar fi completat Passenger Locator Form. Femeia spune că a completat documentul, care a şi fost verificat în Aeroportul Otopeni. Acum, însă, trebuie să solicite instanţei anularea sancţiunii, relata adevarul.ro.

„Mi-a fost verificat PLF-ul la aeroport, mi-a fost verificată schema de vaccin şi mi-a fost verificat şi testul făcut în Anglia, care mi-a ieşit negativ, ca să nu mai stau în izolare şapte zile, la întoarcerea în România. Şi, luni, am primit amendă”, a povestit femeia.

„Luni m-am dus la DSP şi am încercat să vorbesc cu cei de acolo. Doamna cu care am stat de vorbă mi-a zis că ei nu mai sunt în stare să anuleze amenzile şi că trebuie să merg eu în instanţă cu dovezile pe care le am şi cu amenda şi că s-o contest acolo. Mi-a spus că ei nu mai pot face nimic şi că nu sunt singura persoană, sunt a nu ştiu câta persoană. Atunci am întrebat-o dacă i se pare normal să funcţioneze aşa sistemul de date, adică să existe documente şi să nu le primească şi a zis „Asta este România, ţara în care trăim!”. Adică, ei greşesc şi eu plătesc”, a mai spus braşoveanca.

În 21 ianuarie, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, declara că „există discuţii” în Guvern referitoare la exceptarea de la completarea formularului digital PLF a celor care lucrează în transporturi.

Mai recent, în 27 ianuarie, secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu minimaliza problema spunând că erorile pot fi corectate cu siguranță printr-o simplă solicitare la DSP.

„Ne vom uita dacă a devenit o situație care se repetă frecvent, dar pentru persoanele care sunt deja în această situație să facă o solicitare la DSP, iar dacă cumva s-a produs o eroare umană undeva care poate fi corectată cu siguranță se va corecta. Dacă nu, se va găsi o formulă juridică legală astfel încât să se restabilească lucrurile corect”, a afirmat Andrei Baciu.

Politica