Medicul și ambulanțierul din Dolj, prinși în flagrant în timp ce primeau bani pentru un certificat fals de vaccinare anti-Covid, au fost arestați preventiv. Și alte două persoane anchetate în acest dosar au ajuns după gratii. Anchetatorii spun ca acestia cereau pana la 250 euro pentru un astfel de document.
„În dosarul instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj în care se efectuează cercetări pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și fals informatic, respectiv complicitate la luare de mită și fals informatic, în legătură cu eliberarea unor certificate de vaccinare anti-COVID falsificate, în urma propunerilor formulate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Dolj a dispus arestarea preventivă, pe o durată de 30 zile, a celor patru inculpați (medic de familie, ambulanțier și alte două persoane care intermediau obținerea de la medicul de familie, contra unor sume de bani, a certificatelor de vaccinare anticovid 19 falsificate). Cercetările continuă de către procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj în vederea documentării întregii activități infracționale. Precizăm că punerea sub învinuire a unei persoane suspecte sau punerea în mișcare a acțiunii penale pentru o persoană inculpată reprezintă etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”- a anunțat Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj.
Doctorul, ambulanțierul, dar și o altă persoană care era intermediar au fost prinși de polițiștii anticorupție la scurt timp după ce primiseră o sumă de bani pentru ca medicul să elibereze un certificat de vaccinare anti-COVID, fără vaccinare efectivă. Au făcut apoi percheziții la domiciliile acestora, la cabinetul medicului de familie, dar și la o clinică medicală la care acesta lucra. Polițiștii au găsit mai multe sume de bani, lei și valuta, bonuri de masă destinate persoanelor care s-au vaccinat și mai multe adeverințe de vaccinare.
Anchetatorii spun ca suspecții racolau clienți dispuși să ofere între 100 și 250 euro pentru un certificat de vaccinare cu un vaccin în doză unică, fără vaccinare reală. Intermediarii ar fi fost cei care racolau persoanele interesate, le luau cărțile de identitate și le trimiteau ambulanțierului. Acesta le direcționa către medicul de familie care se ocupa de eliberarea certificatelor false de vaccinare. Din august anul trecut și pana în prezent, un număr mare de persoane ar fi beneficiat de certificate de vaccinare fictivă. Acest lucru s-a întâmplat chiar și în ziua flagrantul, susțin anchetatorii. Oamenii legii spun ca și beneficiarii certificatelor false de vaccinare vor fi trași la răspundere penală.