Guvernul are pe ordinea de zi a ședinței de miercuri ordonanţa de urgenţă privind formele de sprijin care se vor acorda persoanelor – angajaţi sau profesionişti – care vor intra sub incidenţa măsurilor de interzicere/ suspendare/ limitare a activităţilor economice din cauza restricțiilor impuse de coronavirus. Măsurile adoptate vor fi valabile până la 31 martie 2022.
„Pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, din iniţiativa angajatorului (…), ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, indemnizaţiile de care beneficiază salariaţii se stabilesc la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat şi se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022 nr. 318/2021”, prevede proiectul de ordonanță publicat pe site-ul guvernului.
Beneficiarii indemnizațiilor vor fi:
- salariaţii angajatorilor pe perioada reducerii sau întreruperii temporare a activității total sau parțial, ca urmare a implementării măsurilor pentru diminuarea impactului tipului de risc prevăzute de hotărârile Guvernului pentru prelungirea stării de alertă pe teritoriul României.
- salariaţii angajatorilor a căror activitate a fost suspendată ca urmare a anchetei epidemiologice efectuate de direcţiile de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, cu excepția salariaților aflaţi în concediu medical şi care primesc indemnizaţia de asigurări sociale aferentă.
Indemnizaţia se calculează pentru numărul de zile în care activitatea a fost suspendată, dar nu mai târziu de 31 martie 2022, scrie digi24.ro
Totodată, proiectul de ordonanță prevede suportarea din bugetul de stat a unei indemnizaţii de 75% din câştigul salarial mediu brut reglementat prin legea anuală a bugetului asigurărilor sociale de stat pentru:
- profesionişti, astfel cum sunt reglementaţi de articolul 3 alineat (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare;
- persoanele fizice care obţin venituri din drepturile de autor şi drepturile conexe, astfel cum sunt reglementate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
- persoanele care au încheiate convenţii individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei, republicată, cu modificările ulterioare.
De asemenea, se va acorda o indemnizaţie de 75% din drepturile în bani aferente contraprestaţiei activităţii sportive, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut pentru persoanele prevăzute la articolul 671 alineat (1) litera a) – c) din Legea educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, dacă contractul de activitate sportivă a fost suspendat din iniţiativa structurii sportive.