Moscova nu exclude ideea trimiterii de trupe rusești în Cuba și Venezuela, în cazul escaladării tensiunilor dintre Rusia și SUA. Într-o intervenție televizată, adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, nu a confirmat dar nici nu a exclus posibilitatea ca Rusia să-și dezvolte o infrastructură militară în aceste două țări.
„Totul depinde de acțiunile SUA”, a spus Riabkov, în cadrul unui interviu acordat postului rusesc RTV1 TV.
Serghei Riabkov a condus delegația rusă la negocierile tensionate dintre SUA și Rusia de la Geneva, desfășurate la începutul acestei săptămâni. Riabkov a descris discuţiile cu SUA privind arhitectura de securitate drept profesioniste, dar a estimat că este nevoie de un progres şi de compromisuri.
În același timp, adjuncta secretarului de stat american, Wendy Sherman, a spus că SUA au avut discuţii sincere şi directe cu delegaţia rusă pe durata a aproape opt ore. De asemenea, Washingtonul a avertizat Moscova că „politica porţilor deschise” a NATO va continua în ciuda solicitărilor ruse, scrie digi24.ro
Concomitent, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avertizat, la rândul său, că adoptarea de către SUA a unor sancţiuni împotriva lui Vladimir Putin în cazul unei agresiuni a Rusiei în Ucraina „depăşeşte o limită” şi ar echivala cu ruperea relaţiilor dintre Moscova și Washington.
„Sancţiunile împotriva unui şef de stat reprezintă o măsură care depăşeşte o limită, aceasta ar echivala cu o rupere a relaţiilor”, a denunţat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.
Kremlinul consideră drept „extrem de negativ” pachetul de sancţiuni propus cu o zi în urmă de o serie de democraţi din Senatul SUA.
Un grup de senatori democraţi au prezentat miercuri un nou pachet de sancţiuni care îl vizează inclusiv pe preşedintele Vladimir Putin şi prevede acordarea unui ajutor financiar Kievului în cazul unei invazii ruse în Ucraina. Kremlinul califică această propunere o încercare de a pune presiune asupra Moscovei.