ANCAAR Craiova a sărbătorit miercuri, 12 ianuarie, 19 ani de activitate în slujba tinerilor și copiilor cu autism, totul fiind organizat de Mihaela Nedelcu cea care a fost alături de ANCAAR de câțiva ani și le-a organizat și alte evenimente caritabile.
Totul a început în 2003, mai precis pe 15 ianuarie 2003, când lua ființă asociația de părinți (cu copii cu autism). Cei trei membri fondatori au fost dr. Carmen Alexiu, psiholog Luminița Sandu și Silvia Bulugea. La înființare, asociația a beneficiat de sprijinul Mitropoliei Olteniei și al arhiepiscopului Nicodim Gorjeanul, care este și membru de onoare. MLC Italia, prin Antonio Constanzo, a sponsorizat ani de-a rândul ANCAAR Craiova.
„Marcăm astăzi 19 ani de când ne-am înființat și de când funcționăm. Avem o misiune destul de ambițioasă, deși în urmă cu 19 ani ne-am gândit că lucrurile se vor desfășura în alt ritm, mult mai rapid. Misiunea pe care ne-am asumat-o este de a îmbunătăți calitatea vieții persoanelor cu autism. Avem și o viziune, o lume în care aceste persoane să fie acceptate ca parte a comunități. Da, în urmă cu 19 ani am fost destul de optimiști, ne-am ales această misiune și viziune. Astăzi, zic că încă suntem departe. Sunt mulți factori care nu sunt în controlul nostru și când mă gândesc la factori, mă gândesc la cei locali, fie că sunt instituții, fie că sunt oameni simpli, din comunitate, deci este în continuare foarte mult de lucru în a conștientiza ce înseamnă autismul, care sunt nevoile și mai ales a promova și o imagine pozitivă a persoanelor cu tulburare în spectru. Cu puțin efort, cu puțină răbdare și perseverență s-a dovedit că și ei pot să facă lucruri importante. Pot să-și depășească potențialul, atât cât îl are fiecare, dar sunt capabili și se pot integra, pot să facă lucruri folositoare societății. Da, eu pot să afirm acest lucru. Avem grupul de tineri cu care am început acest lucru, în urmă cu 19 ani. E adevărat că au trecut 19 ani de terapii, dar lucrurile sunt promițătoare și sunt mândră de ce am putut realiza cu ei.
Să mă întorc în urmă cu 19 ani. Nu știam foarte multe lucruri despre ce înseamnă un ONG, despre ce înseamnă a administra bugetul, dar am început cu multe mame, căci cine poate și cine este cel mai devodat copilului? Zic că mama. În partea stângă am mame și tați, deși atunci nu erau, erau dimnișoare și domnișori. În urmă cu 19 ani, nu aveam încă sediu. Noi am început pe aleile Parcului Nicolae Romanescu. Lili Marinescu este psiholog. A fost primul om care a venit alături de noi și care și-a adus prietenele și cunoștințele și au fost alături de noi. Timp de jumătate de an sau un an ne vedeam săptămânal pe aleile parcului mame, copii și niște voluntari. Bineînțeles că am ieșit din decor, bineînțeles că lumea a fost curioasă. În scurt timp au venit și alte familii. Cred că n-a durat o lună și noi eram un grup de 10-15 familii cu copii cu autism. În 2003 am intrat în spațiu, nu era așa, arăta groaznic. A fost o altă muncă, iar oamenii, echipa a fost din voluntari. Și au fost și terapeuți și au ajutat și la amenajarea centrului. Niște oameni absolut minunați. Am păstrat legătura și păstrăm”, a spus Luminiţa Sandu, psiholog, preşedinte al Asociaţiei Naţionale pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România (ANCAAR), filiala Craiova.
Doctorița Carmen Alexiu, unul dintre fondatori, s-a stins din viață în luna iunie a anului trecut. O moarte neașteptată care a întristat pe toate persoanele din asociație.
„Acum stăm altfel. În sensul că terapia comportamentală aplicată a intrat și la noi pe piață. Ne-am format, s-au format. Dar, cu toate acestea, nu ne este nici astăzi ușor pentru că fiecare copil este unic, fiecare tânăr este unic, fiecare are programul lui individual. Deci, nu avem un program pe care în tragem la xerox. N-ai cum. Fiecare beneficiază de programul lui, achizițiile lui și atunci trebuie accelerat sau pun un pic frână. Cu alte cuvinte, nu avem o rețetă de pe care să lucrăm și atunci vine resursa fiecăruia, creativitatea și dragostea.
Astăzi sunt 19 ani și n-aș fi ajuns aici și îmi lipsește doctorița Carmen Alexiu, fără de care n-aș fi ajuns aici și cu care am început în urmă cu 19 ani. Anul trecut în luna iunie s-a prăpădit neașteptat. Nu ne-am fi așteptat. A fost un om de la care eu am învățat foarte multe. Am învățat să ai răbdare, perseverență, să lupți, să-ți urmărești obiectivul”, a mai spus Luminița.
„Prietenii ANCAAR”, cei care au sprijinit asociația de-a lungul timpului au fost răsplătiți cu diplome.