ANM a emis o informare meteo valabilă de marți până joi, interval în care vremea va devini geroasă, cu temperaturi ce vor coborî până la minus 18 grade.
Potrivit meteorologilor, în intervalul marți, 11 ianuarie, ora 20 – joi, 13 ianuarie, ora 18, meteorologii anunță că va fi deosebit de rece și ger dimineața și noaptea.
Vremea va deveni deosebit de rece, geroasă noaptea și dimineața, la început în nord-vest și centru, unde minimele vor fi de -15…-10 grade, iar miercuri spre joi (12 spre 13 ianuarie) în cea mai mare parte a țării, astfel că valorile minime se vor situa, în general, între -18 și -8 grade. Temperaturile maxime vor fi preponderent negative.
Vântul va mai avea intensificări în estul și sud-estul teritoriului, cu viteze la rafală, în general de 50…55 km/h, mai ridicate pe litoral, în noaptea de marți spre miercuri (11/12 ianuarie) și pe parcursul zilei de miercuri (12 ianuarie) dar în diminuare și restrângere ca arie.
Potrivit specialiștilor, această trecere de la 18 grade cu plus la valori termice sub pragul înghețului înseamnă un șoc termic nu doar pentru oameni, ci și pentru plante.
„De Bobotează, vă pot spune că au fost în jur de 19 grade, în sudul României, în Oltenia. Cu o scădere bruscă de temperatură, care a avut loc vineri, pe data de 7, de Sfântul Ion, când temperaturile au scăzut până spre o grade Celsius. Este un șoc termic pentru plante, că ele evoluează și își desfășoară toată vegetația afară, în aer, pe sol, care îngheață și apoi se încălzește. Sunt niște stresuri termice”, a declarat Alexandru Daniel, Șef Departament Agro-meteorologie INMH.
Deși par o binecuvântare pentru friguroși, temperaturile ridicate pe timp de iarnă sunt un pericol pentru plante, spun specialiștii.
„Zăpada a fost întotdeauna prietena culturilor, pentru că asigură ca o plapumă, un veșmânt de protecție la temperaturile negative, pe de altă parte reține la nivelul solului umiditatea. Plantele, în aceea ce privește evoluția lor ulterioară, toate aceste temperaturi se acumulează și pot să genereze pornirea în vegetație mai timpurie, exact în momentul în care poate să survină un îngheț târziu de primăvară și sigur afectează producția”, a spus Adrian Asănică, decanul Facultății de Horticultură, potrivit digi24.ro
„Cel mai rău este cu orzul și cu rapița. La rapiță, dăunătorii distrug masiv, sunt pierderi pe timpul iernii de 30-35%. La orz, apare mucegaiul alb, cel mai riscant, datorită variațiilor de temperatură”, spun fermierii.
În mod normal, în această perioadă a anului, temperaturile ar trebui să fie cuprinse între – 3 și 2 grade. Dacă termometrul urcă până la 19 grade, se produc dezechilibre grave. Pe lângă culturi, sunt afectați și copacii. Caisul e unul dintre ei.
„Mugurii sunt încă în stare dormindă, dar ideea e că cu cât vedem că se umflă, cu atât planta ne spune că metabolic funcționează și atunci accelerarea acestor procese grăbește intrarea spre sezonul de primăvară, și primăvara este încă foarte departe”, a mai spus Adrian Asănică.
Așa că este foarte posibil să nu avem caise românești. Livezile de pruni vor fi afectate mai puțin, pentru că aceștia sunt mai rezistenți.