luni, noiembrie 25, 2024

Ultima ora

Sport

Vâlcea. Centru incluziv pentru copiii cu dizabilități

Un centru multifuncțional psihosomatic pentru copiii cu dizabilități va fi construit în Râmnicu Vâlcea. Proiectul Asociațiilor Zi De Bine și AVA, va reprezenta un spațiu unde atât copiii cât și părinții lor să primească servicii de recuperare psihică, emoțională și fizică. Conform reprezentanților asociației, la acest moment în Vâlcea sunt aproximativ 1.600 de copii cu dizabilități, dintre care 900 cu nevoi educaționale speciale.

„Vom face, la Râmnicu Vâlcea, un centru multifuncțional psihosomatic pentru copiii cu dizabilități. Un loc în care acești copii și părinții lor să primească servicii de recuperare psihică, emoțională și fizică. Un loc unde să fie mai bine pregătiți și mai bine echipați să se integreze într-o lume care este, încă, insuficient pregătită pentru ei și pentru tot ce pot ei să ofere. În județul Vâlcea sunt peste 1.600 de copii cu dizabilități. Dintre aceștia, aprox. 900 sunt cu cerințe educaționale speciale, pentru care sistemul de învățământ special nu reușește să asigure programul de terapii specifice”, au spus reprezentanții Zi de Bine.

Deși la acest moment, în Râmnicu Vâlcea există 3 centre de terapii, niciunul dintre aceste nu oferă servicii de recuperare globală, menționează cei de la Zi De Bine.
„Chiar dacă în oraș există trei centre de terapii, niciunul nu oferă servicii care să aibă o abordare globală a recuperării copiilor cu dizabilități. De aceea, ne propunem să susținem Asociația AVA în amenajarea unui centru multifuncțional psihosomatic, care să ofere servicii de recuperare atât pe partea psihică, cât și fizică, cu un accent deosebit pe bunăstarea întregii familii și pe echilibrul psihologic al părinților. Prin amenajarea Centrului de la Râmnicu Vâlcea vom avea ocazia să ajutăm 40 de copii cu dizabilități (tulburare din spectrul autist, sindrom Down, ADHD, întârzieri în dezvoltare, diferite pareze etc.) din județ, cu vârste cuprinse între 2 și 15 ani. Dar dacă punem la socoteală și familiile lor, aparținătorii, prietenii, cadrele didactice și tot mediul social apropiat, ajungem să numărăm 400 de beneficiari indirecți ai proiectului”, au declarat reprezentanții Zi De Bine.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Target de realizare: mai puțin de o lună

Proiectul asociațiilor nu este unul ușor. Cele două entități vor fi nevoite să ia o clădire dezafectată, practic de la zero, în care să creeze locuri precum o sală de terapii ocupaționale și kinetorerapie cu spalier și un mic perete de cățărat, bandă de alergat, masă pentru kinetoterapie.

„Ce e de făcut mai exact? Practic, se ia o clădire întreagă aflată într-o stare de-ți vine mai degrabă să o iei în cealaltă direcție când o vezi și se reface. De la fațada clădirii, casa scării, sala de așteptare, sala de ateliere cu pereți interactiv educaționali, sala de terapii ocupaționale și kinetoterapie cu spalier și un mic perete de cățărat, bandă de alergat, masă pentru kinetoterapie, oglindă cu bară de lemn pentru dans, sală de sport cu mai multe accesorii decât putem enumera, cabinet pentru psihoterapie, grupurile sanitare, la sala de logopedie și toate holurile de legătură. În ianuarie avem de înlocuit și vopsit uși, geamuri și grilaje, zugrăvit, pus parchet, verificat calorifere, înlocuit sistem de iluminat, cumpărat și montat tot mobilierul, plus accesoriile specifice, schimbat jaluzele, renovat complet grupurile sanitare și multe altele la care sigur nici nu gândim acum, așa cum se întâmplă în orice șantier”, au adăugat reprezentanții asociației Zi De Bine.

Prezentatoarea TV Melania Medeleanu, membră a asociației Zi de Bine, a vorbit despre importanța proiectului care deși se află la start, va fi unul de succes, iar copiii se vor bucura cât de curând de spațiile destinate lor.

„Așa arată acum clădirea din Râmnicu Vâlcea în care am intrat în forță la începutul săptămânii. Știu că pare greu de crezut, dar în 25 de zile acolo vor intra copii care așteaptă de luni întregi un spațiu al lor. În care să aibă parte de logopedie, kinetoterapie și toate exercițiile care să-i ajute să se recupereze cât mai bine și mai iute. Sunt copii cu autism sau sindrom Down, copii pentru care acest spațiu înseamnă, în sfârșit, șansa de a rămâne pe linia de plutire. Iar pentru părinți, infinit mai puțină alergătură între diverși specialiști. Asta dacă-i găsesc. Prietenele noastre de la Asociația AVA Autenticitate, Varietate, Acceptare vor coordona activitatea Centrului multifuncțional. Două femei puternice și, mai ales, două femei care înțeleg exact despre ce e vorba – mamele a doi copii speciali. Dar despre ele o să vă povestesc pe larg în alt episod”, a declarat Melania Medeleanu.

Proiectul, intitulat CreștemBINE este unul care poate fi susținut de toți cei care doresc, accesând https://bit.ly/3qPs6QY sau prin SMS cu cuvântul SUS la 8845 (2E/lună).

Politica