Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER), a transmis joi, un avertisment cu privire la creșterea prețurilor la energia electrică și gaze. Aceștia notează că sute de medicamente care sunt vândute sub prețul de producție ar putea să dispară de pe piață, afectându-i astfel pe românii cu venituri mici, potrivit Agerpres.
Producătorii cer Ministerului Energiei măsuri pentru plafonarea prețului la energie electrică.
„Majorarea masivă a preţurilor la energie şi gaze ne-a determinat să trimitem o adresă în data de 3 decembrie 2021 către Ministerul Energiei prin care solicităm ca măsură temporară plafonarea preţului energiei electrice la 400 lei/MWh. Însă, Ministerul Energiei nu a răspuns solicitării noastre”, a transmis dr. Dragoș Damian, director PRIMER, citat în comunicat.
Astfel, sute de medicamente produse în România, nu mai sunt rentabile din cauza costurilor ridicate de producție. Prețurile acestora, nu pot fi crescute însă, pentru că ar afecta accesul la tratament a sute de mii de pacienţi, mulţi dintre aceştia cu posibilităţi financiare reduse.
Potrivit comunicatului, „producţia indigenă este la cel mai mic nivel istoric, sub 10% şi că România se va adânci şi mai mult în dependenţa importurilor de medicamente.
„Dorim pe această cale să ne cerem scuze pacienţilor, medicilor şi farmaciştilor care vor fi afectaţi de problemele care vor apărea, însă lipsa de reacţie a Ministerului Energiei nu ne permite continuarea producţiei medicamentelor care înregistrează pierderi”.