Președintele PNL, Florin Cîțu, nu este de acord ca bugetul să treacă fără 7% din PIB pentru investiții, cât era în programul de guvernare. În forma transmisă de Ministerul Finanțelor este prevăzută alocarea a 6,7% din PIB pentru investiții.
„Florin Cîțu nu este de acord ca bugetul să treacă fără 7% din PIB pentru investiții, cât era în programul de guvernare, în condițiile în care în forma bugetului transmisă de MF, este doar 6,71% din PIB pentru investiții”, au transmis surse din conducerea PNL.
În replică, liderul social-democrat a declarat luni că este importantă execuția, nu propunerea.
„Anul trecut am prins 5,9 la investiții și am închis cu 5,4. Anul asta sunt 6,74, foarte aproape de 7% și, după discuțiile avute cu ministrul Sorin Grindeanu și cu ministrul Finanțelor, veți vedea că anul asta vom depăși 7% pentru investiții.
Contează execuția, nu propunerea.
Anul trecut ne-am propus mult și am obținut puțin.
Vor avea loc discuții pe marginea bugetului.
E nevoie că bugetul să fie adoptat până la finalul anului și cred că acest lucru se va întâmpla”, a declarat Marcel Ciolacu.
Bugetul pe anul 2022 intră în linie dreaptă. Proiectul de lege ar urma să fie adoptat astăzi de Guvern și apoi va fi trimis la Parlament, scrie digi24.ro
Potrivit datelor publicate de Finanțe, printre instituțiile care vor avea buget sporit anul viitor se numără Ministerul Muncii. Ministerul Investițiilor are cea mai mare creștere de buget, prin comparație cu anul acesta.
Potrivit proiectul lansat duminică în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Finanţelor, bugetul a fost construit pe venituri de 216,473 miliarde de lei, iar cheltuielile vor fi de 493,215 miliarde de lei credite de angajament şi de 301,758 miliarde de lei credite bugetare, cu un deficit de 85,285 miliarde de lei.
Bugetul pentru anul viitor este configurat pe o creştere economică de 4,6% şi un deficit ESA de 6,24% din PIB, arată raportul privind situaţia macroeconomică pe anul 2022 şi proiecţia acesteia pe anii 2023-2025.