duminică, noiembrie 17, 2024

Ultima ora

Sport

Cum a trecut Craiova prin valul 4

Rata de incidență a infectărilor cu COVID-19 a ajuns la cota 0,73, conform ultimei raportări. Totodată, în județul Dolj, incidența era de 0,66 la începutul acestei săptămâni. După o toamnă în care a fost dat un nou set de restricții, iar certificatul verde a fost impus în mai multe locuri, situația îmbolnăvirilor pare să fie sub control în Bănie, după cum arată cifrele raportate de autorități, chiar dacă în anumite momente sănătatea craiovenilor nu este pusă pe primul loc.

Cetățenii Craiovei au mereu câte ceva de rezolvat, iar multe situații nu au soluție fără îndrumare din partea instituțiilor ce îi reprezintă și lucrează pentru locuitorii orașului. Pandemia i-a pus pe oameni în diferite posturi, iar apariția certificatului verde a încins spiritele deja calde ale oltenilor din Bănie.

Obligativitatea de a prezenta certificatul verde atunci când pășești într-o instituție de stat nu a fost privită cu ochi buni de toată lumea și, în mare parte, de cei nevaccinați. Din această cauză au pornit diferite conflicte, în care au fost implicați chiar și unii dintre vaccinați. Sună rupt dintr-un film care ar fi fost privit puțin cu reticență în urmă cu doi ani: societatea împărțită între vaccinați și nevaccinați, o lume în care o aplicație sau o hârtie îți permite să faci mai multe lucruri decât poate fratele, vecinul sau chiar copilul tău.

Policlinica Buna Vestire Craiova

La Primărie se verifică certificatul verde. Un agent de la Poliția Locală este prezent la intrare și cere dovada vaccinării, a trecerii prin boală sau a unui test. Polițistul povestește faptul că nu au fost probleme grave în ceea ce privește certificatul verde, chiar dacă unii oameni care au treabă la Primărie nu pot intra. Agentul spune că cetățenii ce nu au voie în incinta instituției tind să dea vina chiar pe omul ce îi controlează, pentru că este primul cu care aceștia au contact, dar de fiecare dată s-a găsit o soluție în acest sens. Prefectura este încă o instituție unde se verifică certificatul verde. Paznicul scoate capul pe un gemuleț ce face legătura dintre holul de la intrare și o cameră aproape ascunsă, strigă după tine și dacă ești de treabă, te oprești și vezi ce dorește. La intrare, vis a vis de gemuleț, este afișat și un mesaj prin care oamenii se pot informa cu privire la certificatul verde. La AJOFM Dolj nu se mai depun acte, totul se rezolvă pe mail sau prin poștă. Bărbatul ce se presupune că este responsabil cu paza este și cel care oferă informații la intrarea în instituție. Acesta a explicat faptul că certificatul verde ar fi necesar atunci când cineva vine să ridice acte de la AJOFM. Casa de Pensii a rezolvat cu ușurință problemele legate de certificatul verde, cu un ghișeu ce are deschidere în curtea principală. Oamenii stau în aer liber și își rezolvă problemele.

În Mall nu mai poate intra oricine. Certificatele verzi erau verificate de paznici, individual. Ulterior, codurile Q.R. ale oamenilor au ajuns să fie scanate de aparatele poziționate la intrarea în magazin, acesta fiind păzite, la rândul lor, de cineva. Totuși, în acest fel există șanse mari ca cineva să păcălească sistemul, să intre cu un certificat care nu îi aparține.


De 1 decembrie, craiovenii au avut parte de o paradă ca pe vremuri, pandemia fiind pusă într-o ramă, iar lângă ea atașându-se mesajul „conform prevederilor legale”. Mii de oameni s-au strâns în centrul orașului pentru a vedea parada militară, un spectacol pe care mulți nu l-au prins, pentru că aveau impresia că dacă nu sunt vaccinați nu au cum să îl privească. Nu a fost așa, pentru că organizarea s-a făcut într-o direcție clară: protejarea invitaților. Parada s-a desfășurat în mod normal, cu o prezență nelimitată a cetățenilor și fără ca aceștia să fie controlați dacă au sau nu certificat verde. Doar în fața Primăriei, acolo unde au stat invitații, a fost cerut certificatul verde. Jandarmii au îngrădit acea zonă, iar în afara ei, oamenii au stat la grămadă, pe trotuare. Nimeni nu i-a verificat pe cetățeni.
Sărbătorile de iarnă au început încă de la finalul lunii noiembrie, în Craiova, iar regulile de distanțare au fost la fel ca la paradă: treci de gard, arăți certificatul, nu treci de gard, nu te întreabă nimeni de nimic. Totuși, 85% din oamenii ce au asistat la concertul susținut de Gașca Zurli în centrul vechi nu au trecut de gard. Cetățenii s-au înghesuit chiar și dacă voiau să treacă prin acea zonă.

Acum, lucrurile par să nu fie atât de grave. Incidența nu mai e de speriat, iar autoritățile au reușit să îi îmbuneze pe oameni cu spiritul sărbătorilor, parade, concerte, căsuțe de lemn pline cu dulciuri sau luminițe. Așa s-a întâmplat și în vară, când litoralul a fost plin, cluburile la fel, iar masca aproape devenise o opțiune chiar și în magazine. Până acum, după relaxări au venit și valuri noi de infectări. De fiecare dată, autoritățile au apelat la înțelegerea oamenilor și la responsabilitatea acestora, dar nimeni nu și-a asumat relaxările și consecințele acestora.

Politica