sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Doar 4 unități de învățământ din Dolj testează elevii

Mult discutatele teste antigen non-invazive devin obiceiuri în rutina elevilor care nu se vor mai putea prezenta la ore dacă nu se testează de două ori pe săptămână, luni și joi. 189.000 de teste antigen non-invazive au fost distribuite elevilor din județul Dolj, iar majoritatea au fost redirecționate către părinți deoarece consiliile de administrație au decis ca aceștia să efectueze testarea.

Per ansamblu, numai 4 unități de învățământ au decis ca elevii să fie testați la școală. Este vorba despre Colegiul Național ”Tudor Vladimirescu” din Craiova unde copiii sunt testați de către un medic, Școala Gimnazială ”Ilie Murgulescu Velea” toate cele 5 structuri unde elevii sunt testați de către un profesor deoarece instituția nu dispune de un cadru medical, Școala Sanitară Postliceală ”Gheorghe Țițeica” Calafat și Seminarul Teologic Ortodox Grigorie Teologul Craiova.

Potrivit Șefului ISJ Dolj, Daniel Alexandru Ion, până la această oră un singur elev a fost depistat pozitiv. Este vorba despre un copil de clasa a VII-a de la Școala Gimnazială Daneți.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Profesorii așteaptă de la părinți fotografii cu testele făcute. Se bazează pe buna credință, sperând că nu vor primi fotografii cu teste negative, de la elevi depistați, de fapt, pozitiv. Părinții reclamă, între altele, ca testele nu sunt sterile. Pe de altă parte, testarea nu e obligatorie, așa că riscul transmiterii virusului în rândul elevilor rămâne, în continuare, crescut.

Trei firme au câștigat licitația organizată la nivel național pentru achiziția a 9 milioane de teste, din primul lot. Acestea costă 80 milioane lei. Este vorba despre Viggo Fashion Internațional SRL, firmă care are domeniul de activitate principal „comerţ cu amănuntul al îmbrăcămintei, în magazine specializate”, potrivit datelor de la Registrul Comerțului, conform Edupedu.ro, Medpark B.V – specializată în echipamente medicale și Eva Healthcare SRL, care are ca domeniu principal  „comerț cu ridicata al produselor farmaceutice”.

Loturile 2 și 3 au fost câștigate de 7 firme. Lotul 2, care valorează 113 milioane de lei, are 11,1 milioane de teste de salivă, iar Lotul 3 numără în total 9,5 milioane de teste în valoare totală de 75 de milioane de lei, potrivit datelor transmise Edupedu.ro de către Oficiul Național pentru Achiziții Publice (ONAC).

Reprezentanții sindicali ai dascălilor reclamă faptul că testele au fost cumpărate înainte de a se stabili o strategie clară, iar acum „trebuie consumate pentru a nu se crede că s-au irosit banii”.

Politica