Zeci de craioveni au protestat, duminică seară, în Piața Prefecturii din Craiova, împotriva introducerii certificatului verde la locul de muncă, dar și împotriva măsurilor impuse în contextul pandemiei de Covid.
Proiectul de lege referitor la obligativitatea prezentării certificatului verde la locul de muncă se referă la stabilirea unor măsuri în domeniul sanitar, pe perioada stării de alertă, pentru personalul din cadrul unor unități publice și private. Măsurile vizează în principal obligativitatea certificatului verde și ar urma să fie aplicabile în perioada stării de alertă și pentru anumite categorii de angajați din sistemul public și privat, după cum urmează: personalul unităților sanitare, publice și private, personalul unităților aflate în subordinea, sub autoritatea și în coordonarea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, în cadrul caselor de asigurări de sănătate, în cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și în cadrul unităților subordonate, in cadrul Inspectoratului General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne și în cadrul unităților subordonate, precum și în cadrul laboratoarelor de analize medicale. Prin amendamente, au fost adăugate noi categorii de persoane.
Prevederile legii nu se aplică personalului autorităților și instituțiilor din cadrul autorității judecătorești.
De asemenea, proiectul prevede ca angajații care vor refuza să prezinte certificatul verde la intrarea în instituția în care lucrează ar putea avea contractul de munca suspendat fără plata drepturilor salariale pentru o perioadă de până la 30 de zile. Dacă cei nevaccinați până acum decid să se vaccineze cu prima doză, atunci instituția de stat la care lucrează va deconta testele de depistarea a infectării cu coronavirus până la emiterea Certificatului Verde. În cazul privaților, decontarea este la decizia angajatorului.
Angajații care aleg să nu se vaccineze vor trebui să-și facă teste anti-COVID periodic, fie test PCR la fiecare 72 de ore, fie antigen la 48 de ore, iar costurile destul de mari vor trebui suportate de angajați.
În situația în care angajații refuză să se vaccineze și refuză să se testeze, atunci angajatorul poate decide suspendarea lor fără drept de plată pentru 30 de zile, atât la privat cât și la stat. Dacă nici după 30 de zile angajații nu prezintă certificatul verde, atunci vor fi concediați la stat, iar la privat angajatorul poate decide dacă le prelungește suspendarea sau îi concediază.
În situația în care angajatorul nu respectă prevederile legale săvârșește o contravenție și poate fi amendat cu sume cuprinse între 10.000 lei la 100.000 lei. Constatarea contravenției și aplicarea sancțiunii ar urma să se realizeze de personalul împuternicit din cadrul direcției de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București și din cadrul Inspecției Sanitare de Stat.
Sursa foto: facebook/Oltenia Tv