Marcel Ciolacu și Florin Cîțu sunt variantele de premier cu care PSD și PNL vor merge la președintele Klaus Iohannis, în vederea formării viitorului Guvern, potrivit unor surse din cadrul PNL.
De altfel, în urma negocierilor de duminică s-a decis ca într-o întâlnire informală cu președintele Iohannis să se meargă cu două variante, pentru viitorul premier, președintele urmând să decidă.
”Este varianta, prima, prin rotaţie, preşedinţii celor două partide, vom vedea şi varianta agreată de către preşedinte”, a declarat Ciolacu, duminică, la ieșirea de la negocieri.La finalul negocierilor de duminică, Florin Cîţu, a declarat că sunt mai multe variante de premier şi că liderii celor două partide vor prezenta aceste variante preşedintelui Klaus Iohannis, apoi vor fi făcute publice.
„În ceea ce priveşte premierul, am discutat, vom merge la domnul preşedinte cu câteva variante şi apoi vom veni şi vom anunţa şi public. Va fi întâi o discuţie şi după aceea vom veni şi public cu ele. Cel mai bine, decât să apară tot felul de de informaţii pe surse, când ajungem la o concluzie, vom prezenta”, a declarat Florin Cîţu.
De asemenea, în urma negocierilor de duminică, s-a convenit ca pensiile și alocațiile să fie mărite, însă nu s-a stabilit clar cuantumul, scrie g4media.ro
Pentru pensii există variantă măririi cu 7-11%, însă cel mai probabil procentul cu care vor fi mărite va fi de 8%.
În cazul alocațiilor, PSD vrea mărirea lor cu 40%, în timp ce PNL dorește creșterea cu doar 20%. ”Se fac calcule și simulări pentru a vedea care e impactul bugetar și, în funcție de asta urmează să se facă majoararea”, susțin surse din PNL.
De asemenea, pare un consens în decizia ca salariile să nu fie crescute, în timp ce pentru salariul minim s-a convenit o plafonare a acestuia pentru 24 de luni. Sunt 1,8 milioane de angajați în acest moment, în România cu salariul minim, a cărui valoare este de 2.550 de lei.
Se pare că liberalii au cedat social-democraților în privința introducerii taxei pe lux. Asta ar însemna un impozit pe proprietățile considerate valoroase, precum vile, limuzine și iahturi. Liberalii susțin însă că e nevoie de mai multe praguri, în funcție de care să se aplice această extra-impozitare.