În cea mai rea zi de la debutul crizei sanitare, în care 591 de familii au pierdut pe cineva drag, medicii vin cu un mesaj uluitor: ”Avem pacienți tineri, intubați, pentru care familia refuză să-și dea acordul să fie transferați în străinătate. Apropiații cred că acolo se fac experimente pe ei”.
La Institutul Marius Nasta, din Capitală, din patru pacienți acceptați pentru a fi tratați în Germania, doar doi au plecat. În cazul celorlalți, rudele s-au opus.
Doar 27 de ani are cel mai tânăr pacient internat în ATI la Marius Nasta, potrivit stirileprotv.ro A ajuns în urmă cu o săptămână, dar starea lui s-a agravat de curând și a fost intubat. Nu este vaccinat și nu are alte probleme de sănătate. Tânărul a fost evaluat de medicii veniți din Germania, care au vrut să îl transfere la Hamburg. Familia însă a refuzat. Motivul invocat este dincolo de rațiune. Ai lui se tem că nemții îl vor supune unor experimente.
Și medicii germani au fost șocați că familiile unor pacienți români, în stare gravă, au refuzat ajutorul.
”Am depus jurământul lui Hipocrate, o să-l respectăm în orice situație. Pe noi ne interesează să facem pacienții bine, nu vrem să le facem rău. Noi am venit aici să îi ajutăm. Nici noi, nici cei din Germania, colegii noștri, nu avem de gând să le facem vreun rău”, a spus Roland Mettin, medic militar german.
6 oameni au fost duși cu o aeronavă militară a Forțelor Aeriene Germane în două spitale nemțești. Au fost aleși pentru transfer de o echipă de medici din Germania. În România, n-ar fi avut multe șanse de supraviețuire. Nu aveau loc în secțiile ATI, așa că au fost intubați la Urgențe.
Numărul celor care au fost transferați în Germania a ajuns la 18, iar oficialii români iau în calcul să ceară ajutor în continuare și altor state, căci situația din spitalele românești este în continuare critică.
”În ultimele zile am vizitat multe unități de primiri urgențe și am văzut situația, am constatat, din păcate, că situația nu mai permite acordarea de servicii medicale individuale. Am fost profund impresionați de munca depusă de medici, de întregul personal, subliniez asta, avem cel mai mare respect față de colegii noștri și ne pare rău că se află în această situație”, a declarat medicul militar german.
Un imens Airbus al Forțelor Aeriene Germane a aterizat pe pista Bazei Aeriene 90, miercuri la prânz. Înăuntru are aparatură medicală de ultimă generație. Este un spital zburător și reprezintă singura salvare pentru pacienții în stare gravă. Aeronava nemțească a fost folosită și în primul val al pandemiei, atunci când Germania a transferat bolnavi de COVID-19 din Italia, scrie digi24.ro
”Pot să spun că la bordul aeronavei putem să oferim servicii medicale de Terapie Intensivă pentru un număr de 6 pacienți. Ei trebuie să fie în stare stabilă, e un efort pentru ei, vin din unitățile în care se află, sunt transferați cu aeronava, iar în Germania trebuie din nou transferați. În toată această perioadă, ei trebuie să fie deconectați de la aparate”, a spus Sandra Duhr, medic militar german.
Până acum, 73 de bolnavi au ajuns în spitale din străinătate. Patru țări au primit pacienții români: Ungaria, Austria, Polonia și Germania.
”E posibil transfer către Polonia și Cehia. Analizăm situația și vom vedea care vor fi. Azi vor fi duși la Munchen și Nurenberg. Aeronava va avea două aterizări. Pacienții vin de la Universitar, Bagdasar, Elias și Matei Balș”, a declarat Raed Arafat, șeful DSU.
Dintre cei 73 de bolnavi transferați până acum în străinătate, 22 au murit, iar 7 au fost externați deja.