Toți medicii care prezintă în spațiul public teorii nevalidate științific trebuie să fie suspendați, susține președintele Colegiului Medicilor.
Daniel Coriu a declarat duminică, la Digi24, că cere o modificare a legislației, care să permită o astfel de măsură, în contextul în care sistemul medical a fost adus la limită în valul al patrulea al pandemiei din cauza ratei mici de vaccinare în rândul populației. La alimentarea acestui curent antivaccinist au contribuit, din păcate, și opiniile unor medici, a recunoscut Daniel Coriu.
„Suntem într-o situație dramatică. Cum am ajuns aici? Prin nevaccinare, prin lipsa de încredere în mesajul nostru, al medicilor. Țara noastră a ajuns un exemplu negativ la nivel internațional. Organizația Mondială a Sănătății trimite o delegație în România să înțeleagă ce se întâmplă, de ce într-o țară cu acces la toate vaccinurile posibile avem o rată de vaccinare așa scăzută. Consecința directă o vedem noi în spitale: sunt supraaglomerate cu infecții COVID, nu mai putem face față cazurilor noi, avem un număr enorm de mare de decese evitabile. Subliniez acest lucru, decese evitabile, pacienți care au murit și nu trebuia să moară. Resursa umană, corpul medical, este sub o presiune uriașă, suntem obosiți, suntem copleșiți, tratăm pacienți în corturi și containere. Trebuie să recunoaștem, să ne asumăm că avem resurse limitate”, a arătat Daniel Coriu.
„Pe de altă parte, trebuie să recunosc cu mare tristețe că s-a ajuns aici și din cauza unor medici iresponsabili, medici care au transmis public mesaje greșite, mesaje care induc în eroare populația, mesaje care pun în pericol sănătatea publică. Trebuie să oprim acest fenomen”, a adăugat președintele Consiliului Medicilor.
„Ca medic și ca președinte al Colegiului Medicilor din România (CMR), analizând și văzând situația dramatică a pandemiei din România, voi susține din acest moment cu toată tăria, sancționarea oricărui medic prin suspendarea exercitării profesiei, dacă medicul prezintă în spațiul public teorii care nu sunt validate științific, iar prin informațiile transmise poate duce în eroare populația în privința stării de sănătate și periclita sănătatea publică”, a transmis Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România.
El a explicat însă că este nevoie de o schimbare legislativă, pentru că în prezent, prerogativele Colegiului Medicilor sunt limitate, fiind nevoie de parcurgerea unor proceduri disciplinare laborioase, care pot dura chiar și ani până la o decizie definitivă.
„Am venit cu această propunere, care de fapt e o schimbare legislativă care să ne permită nouă, CMR-ului, să avem un mecanism rapid de sancționare prin suspendarea dreptului de exercitare a profesiei medicale pe perioada anchetei disciplinare. Acest lucru nu este văzut în direcția unei pedepse. Nu ne dorim acest lucru. Obiectivul nostru este să responsabilizăm medicii. În media, medicul exprimă public o opinie medicală. El este un profesionist. El trebuie să-și asume acest rol social, de a transmite numai informații corecte, bazate pe criterii științifice”, a precizat Daniel Coriu.
Oficialul spune că a auzit teorii precum „Pandemia nu există”, „Este o banală răceală”, „Prin vaccin ne cipează” sau „Vaccinul ne omoară”, iar rezultatul este că România a ajuns pe locul 2 în lume la numărul de decese la 1 milion de locuitori provocate de virusul SARS-CoV-2: „Mor și se îmbolnăvesc colegi medici, mor pacienți și avem foarte multe cazuri de îmbolnăviri în rândul populației, sistemul medical este la limită din cauza acestei pandemii, iar din păcate mulți își fundamentează decizia în privința sănătății lor pe informații care nu au bază științifică. Noi ca și reprezentanți ai corpului medical trebuie să fim un exemplu în privința conduitei legată de sănătatea publică”, a menționat președintele Colegiului Medicilor.
„Subliniez, nu blocăm libera exprimare, dar nu admitem emiterea de opinii personale nevalidate științific”, a spus președintele CMR.
În acest moment, conform actualei legislații, nu pot fi luate măsuri împotriva medicilor care lansează astfel de teorii în spațiul public, a precizat el. „Eu personal nu pot să iau nicio măsură. Conform legislației actuale, un astfel de medic intră în Comisia de disciplină în urma unor reclamații. Ajunge în Comisia disciplină teritorială, unde dosarul de obicei durează luni sau ani de zile, după care el contestă acea decizie și ajungem la Comisia superioară de disciplină, unde poate de asemenea să stea luni sau ani de zile. Deci, este un proces extrem, extrem de lung. Și, bineînțeles, la final nu se întâmplă nimic deosebit”, a explicat Daniel Coriu la Digi24.