marți, decembrie 24, 2024

Ultima ora

Sport

Cererile pentru ajutorul lunar de încălzire a locuinţei trebuie depuse până pe 15 octombrie

Ajutorul lunar pentru încălzirea locuinţei se va acorda, începând cu data de 1 noiembrie, în acord cu prevederile Legii consumatorului vulnerabil, legiferată recent, iar cererile pentru primirea acestui ajutor vor trebui depuse până pe 15 octombrie.

Astfel, până la această dată, cei cu venituri mici trebuie să depună, la primăria de care aparţin, o cerere şi o declaraţie pe propria răspundere, din care să reiasă componenţa familiei, veniturile acesteia şi sistemul de încălzire utilizat, precizează avocatnet.ro.  

La completarea cererii, solicitanţii trebuie să menţioneze corect componenţa familiei, veniturile membrilor acesteia, precum şi bunurile mobile şi imobile deţinute, după cum scrie în Legea 226/2021. Pentru a stabili dreptul la ajutorul pentru încălzire, primarii vor cere persoanelor interesate acte doveditoare care atestă identitatea şi veniturile realizate de membrii familiei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Primarul stabileşte dreptul la ajutor pentru încălzire fie solicitând informaţii altor instituţii ori autorităţi, fie, după caz, pe baza anchetei sociale efectuate de serviciul public de asistenţă socială. Documentele de mai sus pot fi transmise primăriilor fie individual, fie prin asociaţiile de proprietari ori locatari.

Ajutorul pentru încălzire se acordă pentru un singur sistem utilizat pentru încălzirea locuinţei, declarat de persoana singură, respectiv de un membru al familiei, care are capacitate deplină de exerciţiu al drepturilor civile.  

În funcţie de sistemul de încălzire utilizat în locuinţă, categoriile de ajutoare pentru încălzire sunt:  

  • ajutor pentru încălzirea locuinţei cu energie termică în sistem centralizat;
  • ajutor pentru gaze naturale;
  • ajutor pentru energie electrică;
  • ajutor pentru combustibili solizi şi/sau petrolieri.

Ajutorul se acordă în funcţie de venitul mediu net lunar pe membru de familie sau al persoanei singure, după caz, iar suma aferentă pentru compensarea procentuală se suportă din bugetul de stat, după cum urmează:   

a) în proporţie de 100% din valoarea de referinţă, dar nu mai mult decât consumul facturat, în situaţia în care venitul mediu net lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este de până la 200 lei; 

b) în proporţie de 90%, în situaţia în care venitul mediu net lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 200,1 lei şi 320 lei; 

c) în proporţie de 80%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 320,1 lei şi 440 lei; 

d) în proporţie de 70%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 440,1 lei şi 560 lei; 

e) în proporţie de 60%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 560,1 lei şi 680 lei;

  f) în proporţie de 50%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 680,1 lei şi 920 lei; 

g) în proporţie de 40%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 920,1 lei şi 1040 lei; 

h) în proporţie de 30%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 1040,1 lei şi 1160 lei; 

i) în proporţie de 20%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 1160,1 lei şi 1280 lei;

  j) în proporţie de 10%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie este cuprins între 1280,1 lei şi 1386 lei;

  k) în proporţie de 10%, în situaţia în care venitul net mediu lunar al persoanei singure este cuprins între 1280,1 lei şi 2053 lei.  

Venitul mediu net lunar până la care se acordă ajutorul pentru încălzire este de 1386 lei/persoană, în cazul familiei, şi de 2053 lei, în cazul persoanei singure.  

Valoarea de referinţă, în funcţie de sistemul de încălzire utilizat, se actualizează prin hotărâre a Guvernului şi nu poate fi mai mică de:   

a) 250 lei/lună, pentru gaze naturale; 

b) 500 lei/lună, pentru energie electrică; 

c) 160 lei/lună, pentru combustibili solizi şi/sau petrolieri. 

Cuantumul ajutorului pentru încălzire se scade din factura care atestă contravaloarea consumului, lunar, de către furnizori şi nu poate fi mai mare decât valoarea consumului facturat. lunar, de către furnizori, şi nu poate fi mai mare decât valoarea consumului facturat.   

Pentru energia termică valoarea de referinţă a ajutorului pentru încălzire se stabileşte, lunar, în limita consumului mediu şi în funcţie de preţul local al energiei termice facturate populaţiei.   

Cuantumul ajutorului pentru încălzire se scade din factura ce atestă contravaloarea consumului, lunar, de către furnizori şi nu poate fi mai mare decât valoarea consumului facturat.

    Pentru combustibili solizi şi/sau petrolieri dacă din calcul rezultă un cuantum mai mic de 10 lei atunci se acordă 10 lei. Dacă din calculul ajutorului pentru încălzire rezultă fracţiuni în bani, cuantumul se rotunjeşte la leu în favoarea beneficiarului.

În situaţia în care două sau mai multe familii sau persoane singure locuiesc în acelaşi spaţiu locativ, ajutorul pentru încălzire se acordă în numele titularului contractului/convenţiei individuale încheiat cu furnizorul. În cazul asociaţiilor de proprietari/locatari, furnizorii de energie termică în sistem centralizat transmit lunar factura reprezentând consumul general de energie termică la nivel de asociaţie, precum şi suma totală a ajutoarelor efective calculate în termen de maximum două zile de la realizarea calculului.  

Familiile şi persoanele singure ale căror venituri sunt de până la 1.386 lei/persoană, în cazul familiei, şi de 2.053 lei în cazul persoanei singure beneficiază lunar, inclusiv în perioada sezonului rece, de un supliment pentru energie în sumă fixă, acordat în funcţie de sursele de furnizare a energiei utilizate, în cuantum de:  

a) 30 lei/lună pentru consumul de energie electrică;

  b) 10 lei/lună pentru consumul de gaze naturale;

  c) 10 lei/lună pentru consumul de energie termică;

  d) 20 lei/lună pentru consumul de combustibili solizi şi/sau petrolieri.

  Suplimentul pentru energie se acordă lunar, pe tot parcusul anului, şi se plăteşte astfel:

a) furnizorului, dar nu mai mult decât consumul facturat, în cazul suplimentului prevăzut la lit.a)-c); 

b) direct titularului, în cazul suplimentului prevăzut la lit.d)

  Suplimentul pentru energie poate fi solicitat împreună cu ajutorul pentru încălzirea locuinţei sau separat. În situaţia în care singura sursă de energie utilizată este energia electrică, cuantumul suplimentului este de 50 lei/lună.

Politica