Spitalele de pediatrie din București sunt pline de copii infectați cu noul coronavirus. Doctorii au ajuns în situația în care trebuie să decidă cine are prioritate la internare, a declarat, joi seara, la Digi24, medicul Mihai Craiu.
„Acum este atât de rău, încât noi, la Institut (Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului – n.r.), suntem plini. Etajul de copii cu maladie SARS-CoV-2, ei și părinții lor, e plin. Nu mai avem pe unde să-i punem. Lumea nu realizează că am ajuns în situația de a trebui să ne gândim pe cine trebuie să internăm primul. Evident că nu e nimeni, din punct de vedere moral, atât de stâncă, încât să zică: primul venit, primul internat. Sunt tot felul de emoții, de povești, de pacienți care sunt mai grav, dar am ajuns într-o poziție în care nu e ușor să fii medic de gardă în România astăzi”, a mărturisit medicul pediatru Mihai Craiu. „Aproape la fel ca ai noștri colegi de la adulți. Și lucrurile nu se vor opri aici”, a completat el.
Medicul a spus că aceeași situație se întâlnește la toate celelalte spitale de copii din București, la „Grigore Alexandrescu”, la „Gomoiu” etc. Sunt pline de copii care au COVID, iar perspectivele sunt și mai sumbre.
„Bine, nu sunt foarte grav bolnavi – noi nu avem voie să-i ținem pe cei de terapie intensivă -, dar au nevoie de ajutor, au febră, au diaree, nu pot să mănânce. Avem în momentul acesta cel mai mic (pacient) un nou-născut, de câteva zile, iar cel mai mare minor are 17 ani – e mama unui alt copil internat, știți că noi suntem campioni în Uniunea Europeană la mame minore. Avem și celelalte mame, care sunt adulți. Nu e bine. Și o să fie din ce în ce mai mulți și, din păcate, unii vor avea nevoie de oxigen, de perfuzie, de medicație specifică”, avertizează doctorul.
Niciunul dintre părinții acestor copii nu este vaccinat, a punctat medicul pediatru. „Un copil de o lună nu merge nici în club, nici niciunde. A luat de la părinți, de acasă. Mama lui e pozitivă și ea”, a spus Mihai Craiu, confirmând sfaturile multor specialiști care spun că cea mai bună metodă de a-i proteja pe copiii care nu pot fi vaccinați este să se vaccineze adulții din jurul lor.
Zilele trecute, președintele CNCAV, Valeriu Gheorghiță a afirmat că România este în scenariul în care anul trecut era regiunea Lombardia din Italia, grav lovită de pandemie.
„Mi-e teamă că deja suntem în acest scenariu. Este cât se poate de evident că spitalele și unitățile de primiri urgență sunt asaltate. Sunt copleșite în momentul de față de pacienți diagnosticați cu COVID-19, lăsând de o parte celelalte categorii de boli, urgențele, accidentele rutiere, arsurile, care vedem că se întâmplă în fiecare zi și care generează victime care au nevoie de asistență medicală.
Nu trebuie să lăsăm garda jos. Trebuie să înțelegem că dacă nu rămânem solidari, nu respectăm măsurile de protecție, va fi extrem de complicat să depășim acest val 4. Putem să creștem cât putem numărul de paturi la terapie intensivă, putem să creștem capacitatea de internare, lupta nu va fi în felul acesta câștigată. Trebuie să limităm numărul de cazuri care apar zilnic.
Ne uităm la toate sistemele de sănătate mult mai performante decât sistemul medical românesc, toate au fost depășite de numărul mare de cazuri. Varianta Delta are o capacitate extraordinară de a genera mii și mii de cazuri noi pe zi pentru că avem sute de mii de persoane care nu au niciun grad de protecție, nici după trecerea prin boală, nici după vaccinare. În felul acesta, fără respectarea măsurilor de protecție, igiena, masca de protecție, distanțarea fizică și vaccinarea, nu putem să câștigăm această luptă”, a declarat Gheorghiță.
„Ne uităm la raportările zilnice. Poate că sunt persoane pe care nu le cunoaștem astăzi, dar mâine pot fi prietenii noștri, pot să fie rudele noastre, pot să fie cei dragi nouă, așa încât fiecare persoană care astăzi respectă regulile, care astăzi se vaccinează va da posibilitatea altor bolnavi, cu alte boli, să poată să fie internați în spitale, va elibera un loc la ATI, va lăsa un pat liber așa încât, dragi români, vă rog să aveți încredere în noi, în medici, indiferent de situația pe care o avem astăzi în România”, mai spune președintele CNCAV.