Liderii sindicali din cadrul Complexului Energetic Oltenia au vorbit cu Ministrul de Finanţe, Dan Vîlceanu. Discuția a avut loc la Prefectura Gorj, duminică, pe tema legii de reducere a vârstei de pensionare.
Preşedintele Sindicatului Solidaritatea 2013, Nicu Bunoaica, spune că protestele vor continua și că au dat deja un termen pentru rezolvarea problemelor.
„În urma discuţiilor de la Prefectura Gorj, la care am participat, privind Legea 197/2021, dl. Vîlceanu a spus că legea este aplicabilă dar că este necesară asimilarea grupei a II-a, până în 2001, cu grupa specială, fără ordonanţă de guvern ci numai cu şeful Casei Naţionale de Pensii. Până vineri, săptămâna viitoare, le-am dat termen să rezolve. Protestele continuă. Am cerut să nu se dea soluţii la dosarele depuse” a transmis Nicu Bunoaica, conform radioinfinit.ro.
Vicepreședintele Sindicatului Energia Rovinari, Manu Tomescu, susține că s-a venit cu propunerea ca angajaților Complexului Energetic Oltenia să li se ia în calcul ca și activitate în condiții speciale doar perioada lucrată înainte de 2001. Tomescu este de părere că în aceste condiții se mărește și mai mult discriminarea dintre salariați.
„Noi ne așteptam să vedem SOLUȚIA promisă pentru deblocarea și aplicarea acestei legi, în spiritul pentru care ea a fost creată, dar în schimb s-a venit doar cu o propunere prin care să nu ne fie recunoscute și calculate în totalitate condițiile de muncă în care am muncit până în prezent!- În ceea ce privește propunerea dumnealor prin care să ne ia în calcul ca și activitate în condiții speciale doar perioada lucrată înainte de 2001, și numai a celor care au fost încadrați în condiții deosebite (grupa a doua), iar restul perioadei din 2001 și până în prezent, să rămână la fel pentru fiecare dintre noi așa cum este încadrat (condiții deosebite și condiții normale de muncă), asta nu face altceva decât să mărească și mai mult DISCRIMINAREA dintre noi, în sensul că mai câștigă puțin doar cei cărora nu li s-a furat grupa.- Pentru mine este foarte clar faptul că guvernanții iau în considerație mai întâi de orice calculele economice prin care impactul bugetar să fie cât mai mic sau chiar zero dacă s-ar putea, ci nu le pasă cât de puțin de spiritul pentru care ne-am luptat și am cerut să ni se recunoască și nouă prin lege, condițiile de muncă în care ne-am desfășurat activitățile din carierele miniere și termocentrale!Pentru că așa cum s-a propus, ca această lege să se aplice doar parțial și condiționat, pe bucăți de perioade de timp din activitățile noastre, mie îmi este foarte clar faptul că cei pentru care am început această luptă vor rămâne în continuare discriminați și disprețuiți în ceea ce privește condițiile de muncă!”, a scris Manu Tomescu, pe Facebook.