Discuții despre bugetul Muzeului Olteniei, la Consiliul Județean Dolj

Anghel Catalin
4 Min Read

Consilierii din județul Dolj s-au întâlnit, miercuri, de la ora 14:00, în cadrul ședinței ordinare. Printre punctele supuse votului s-a regăsit și „Hotărârea privind aprobarea rectificării bugetului de venituri şi cheltuieli al Muzeului Olteniei Craiova, pe anul 2021”.

Consilierul Cosmin Călin s-a declarat surprins de modul în care conducerea Muzeului Olteniei solicită sumele de bani și apoi le dă înapoi la rectificare.
„Se pare că la Muzeul Olteniei intrăm, în fiecare an, în aceeași poveste. Luăm niște bani, îi punem de-o parte și la rectificare îi dăm în altă parte. Am vorbit la toate ședințele. Poate ne explică domnul Ridiche de ce se dau acești bani înapoi. De fiecare dată când pornește acest buget, se pune la acest buget o sumă de 10-11 miliarde de lei vechi, pe care nu o cheltuie și o dă înapoi la rectificare. Este pandemie. Știați că o să fie pandemie, o să fie și la anul. O să faceți și bugetul pentru anul viitor. Haideți să punem o sumă rezonabilă acolo. Poate avem nevoie să folosim banii aceștia în altă parte. Dacă îi dați la rectificare nu putem face nimic cu ei. În fiecare an, blocați miliarde și îi dați la rectificare”, a spus Cosmin Călin.

Președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile, a ținut să explice că în anul 2021 a fost vorba despre o situație deosebită, în care a trebuit să se țină cont și de anumite fonduri europene.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Să știți că grosul sumei de 12 miliarde erau obligați să îi dea înapoi. Dacă vă aduceți aminte, la începutul anului am alocat 12 miliarde pentru  că era suma pentru cheltuielile de achiziții pentru un proiect. S-a cerut rambursarea de la Uniunea Europeană și acum îi dă înapoi. Sunt rambursări pentru secții”, a explicat Cosmin Vasile.

La partea de venituri bugetul se rectifică după cum urmează: majorarea veniturilor din fonduri externe nerambursabile, cu suma 1.267 mii lei, având în vedere rambursarea acesteia de către Autoritatea de Management  pentru proiectul „Noi destinații în turismul transfrontalier”, astfel:
– 25 mii lei pentru „Subvenţii de la bugetul de stat către instituţii publice finanţate parţial sau integral din venituri proprii necesare susţinerii derulării  proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare aferente perioadei de programare 2014-2020” (42.10.70)
– 1.216 mii lei pentru „Sume primite de la UE/alți donatori în contul plăților efectuate și prefinanțări aferente cadrului financiar 2014-2020 – Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR)” – plăți efectuate în anul curent (48.10.01.01)
– 26 mii lei pentru „Sume primite de la UE/alți donatori în contul plăților efectuate și prefinanțări aferente cadrului financiar 2014-2020 – Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR)” – plăți efectuate în anii anteriori  (48.10.01.02)

Diminuarea subvenţiilor alocate în anul 2021, de la bugetul propriu judeţean, cu suma de 1.607 mii lei, astfel: 340 mii lei pentru cheltuieli curente și 1.267 mii lei destinate secţiunii de dezvoltare.
La partea de cheltuieli bugetul se rectifică după cum urmează: 200 mii lei de la titlul „Cheltuieli de personal” având în vedere economiile  înregistrate la cheltuielile cu salariile de bază, concedii medicale ale salariaţilor; neocupării unor posturi vacante pe parcursul anului așa cum au fost prognozate la începutul anului 2021, etc.;
– 140 mii lei de la titlul „Bunuri şi servicii” ca urmare a economiilor înregistrate la cheltuielile cu serviciile de mentenanță (la sistemele de alarmare la incendiu și efracție, la sistemele de climatizare) și alte cheltuieli cu bunuri și servicii pentru întreținere și funcționare etc.

Share This Article