Gunoaie cât vezi cu ochii, insecte ascunse în mizerie și oameni nevoiți să locuiască printre alți oameni. Aceasta este imaginea de ansamblu dintr-un colț al Craiovei, mai exact în cartierul Lăpuș-Argeș, într-o zonă pe care cetățenii o cunosc drept „Rampa Militară” și pe care au ajuns să o numească „Safari”.
Pe aici, mulți copii din cartier se văd nevoiți să traverseze o cale ferată pe care nici măcar trenurile nu o mai cunosc, printre gunoaie, înconjurați de diferiți gândaci și riscându-și siguranța pe o scară de metal improvizată. Trecătorii au numit zona „Safari” și au scris și un mesaj, pe care oamenii pot să îl citească înainte se pășească pe cele trei trepte de fier: „Safari! Ai grije să nu îți rupi gâtul”.
Craiova, septembrie 2021. Oameni printre alți oameni
Într-un oraș cu pretenții europene, în care normalitatea este etichetată drept „realizare” pe site-urile de socializare, unii oameni s-au învățat să accepte ce li se oferă, să tacă atunci când nu sunt întrebați și să se plângă, uneori prea mult sau uneori mult prea târziu. Zona „Safari” a ajuns îngropată în gunoaie pe care tot oamenii le-au aruncat. Poate unele au fost împrăștiate de animale, dar nu și aruncate de ele.
Un bărbat în toată firea, îmbrăcat într-o cămașă groasă, coboară pe scara de metal ce duce spre „Safari” ținând într-o mână o hârtie, iar în cealaltă o pungă roșie. Spune că locuiește în zonă și că s-a mai făcut curat în trecut, dar nu s-a întreținut: „Cred că sunt de la vecini, din blocuri. Sunt de mult gunoaiele aici. Au mai venit autoritățile, au făcut curățenie. Veneau oamenii străzii și aruncau PET-uri pe aici. Poliția Locală i-a gonit, apoi s-a făcut curățenie. Asta se întâmpla în urmă cu trei sau patru ani. Aruncă de toate aici. Copiii mai scurtează din drum când vin de la școală. Dacă vi din Rovine, scurtezi. Mulți trec pe aici. Trenurile nu mai trec demult pe aici, calea ferată e părăsită. Era Rampa aici, Rampa Militară. Veneau cu tancurile când aveau misiuni, acum nu mai vine nimeni. Măcar au mai tăiat iarba. Era rău aici”, spune bărbatul cu privire de om sătul, care iubește alți oameni, dar e și conștient de ce sunt aceștia în stare. Își aruncă privirea la câțiva metri mai în față și se uită la două TIR-uri care par a fi granița dintre blocuri și „Safari”: „TIR-urile nu sunt abandonate, sunt ale unui om care stă în zonă, la casă. Au crescut buruieni pe ele. Nu știu ce o face cu ele”.
Chiar dacă mulți își lasă copiii să traverseze calea ferată prin gunoaie, nu la fel de mulți sunt cei dispuși să-și rupă câteva ore din timp, să mobilizeze oamenii care locuiesc în blocurile de lângă „Safari” și să strângă, atât cât se poate, mizeria din zonă. Majoritatea așteaptă ca autoritățile să ia măsuri și consideră că plătindu-și taxele trebuie să fie respectați. Cert este faptul că locatarii nu pot fi paznici și chiar dacă ar supraveghea zona și i-ar depista pe toți cei care aruncă gunoaie în zonă, ar fi foarte greu și poate chiar periculos să-i oprească pe aceștia.
SC Salubritate Craiova SRL cunoaște zona. În apropiere de „Safari”, la intersecția străzii Sărarilor și Gârlești, a avut loc o acțiune de colectare a deșeurilor menajere chiar la finele săptămânii trecute: „Zona situată la intersecția străzii Sărarilor și Gârlești, în punctul cunoscut ca , este salubrizată periodic de lucrătorii SC Salubritate Craiova SRL, ultima acțiune de colectare a deșeurilor menajere aruncate aici având loc în urmă cu câteva zile”, ne-au spus reprezentanții SC Salubritate Craiova SRL.
Totuși, în urma acțiunilor de colectare ale SC Salubritate Craiova SRL nu se vor putea aduna gunoaiele de pe calea ferată, pentru că acelea sunt problema Căilor Ferate Române (CFR). Astfel, oamenii continuă să aștepte ca alți oameni să rezolve problemele, într-un oraș cu pretenții europene.