Pandemia de COVID-19 a redus speranța de viață în 2020 cu cea mai mare perioadă de timp de la cel de-Al Doilea Război Mondial, potrivit unui studiu publicat luni de Universitatea Oxford, în cazul bărbaților americani fiind vorba cu mai bine de doi ani.
Universitatea a declarat că cele mai multe reduceri ale speranței de viață în diferite țări ar putea fi legate de decesele oficiale cauzate de COVID-19. Până acum au fost raportate aproape 5 milioane de decese cauzate de noul coronavirus, arată un bilanț al Reuters, citat de libertatea.ro
”Faptul că rezultatele noastre evidențiază un impact atât de mare, care este direct atribuibil COVID-19, arată cât de șocant a fost pentru multe țări”, a declarat dr. Ridhi Kashyap, co-autor al lucrării, publicate în International Journal of Epidemiology.
S-au înregistrat scăderi mai mari ale speranței de viață la bărbați decât la femei în majoritatea țărilor, cea mai mare scădere fiind în cazul bărbaților americani, a căror speranță de viață a scăzut cu 2,2 ani față de 2019.
În Statele Unite, creșterea mortalității a fost în principal în rândul celor activi pe piața muncii și a celor sub 60 de ani, în timp ce, în Europa, decesele predominant în cazul celor peste 60 de ani au contribuit semnificativ la creșterea mortalității.
Dr. Ridhi Kashyap a făcut apel la mai multe țări, inclusiv națiuni cu venituri mici și medii, pentru a pune la dispoziție date privind mortalitatea pentru studii ulterioare.
„Cerem urgent publicarea și disponibilitatea mai multor date dezagregate pentru a înțelege mai bine impactul pandemiei la nivel global”, a spus ea.