Două dintre Culele istorice din județul Dolj, Cula Cernăteștilor, din Cernătești și Cula Izvoranu-Geblescu, din Brabova, au fost restaurate. Președintele Consiliului Județean, Cosmin Vasile, s-a declarat încântat de felul în care au decurs lucrările și de stadiul în care acestea au ajuns.
„Sunt doua investiții ale Consiliului Județean pe fonduri europene. Cula Izvoranu-Geblescu era destul de degradată și am considerat că această locuință fortificată trebuie reabilitată. Mai sunt câteva detalii de rezolvat. Este aproape gata. Urmează să dam drumul la achiziția de echipamente și împreuna cu muzeul să aducem exponate”, a spus președintele Consiliului Județean Dolj.
Cula Izvoranu-Geblescu a fost construită de boierul cu același nume, la finele secolului XVIII, pe moșia proprie a localității numite astăzi Brabova. Pentru realizarea lucrărilor de reabilitare din prezent a fost nevoie de un tâmplar care să lucreze așa cum se lucra în urmă cu 100 de ani. Nu toată tâmplăria a rămas aceeași, la Cula Izvorul-Geblescu, pentru că o bună partea din ea era aproape distrusă, așa cum a spus șeful de șantier, Gabriel Stanciu.
„Nu mai prezenta nici valoare. Era probabil de la o intervenție ulterioară, era o tâmplărie din lemn de esență moale, distrusă aproape complet. Unde am găsit tocuri zdravene din lemn de stejar original de acum sute de ani am procedat la recondiționarea tocului, a grilajului și am refăcut cercevele noi de la zero, erau din rășini. Cercevelele din lemn de stejar și erau și într-o stare de distrugere. Noi le-am dat jos și am montat din stejar. Se văd chiar la parter”, a spus Gabriel Stanciu.
În cazul Culei Cernăteștilor, aceasta a fost construită tot de boierii cu același nume, în comuna Cernătești, istoria consemnând că, încă din secolul XIV, după voința domnitorului Mircea cel Bătrân, acolo a fost ridicată o construcție militară de către Dimitrie Cernat.
„La cea de-a doua Culă lucrările sunt la un grad de 70% realizate. Urmează și amenajarea curții, ferestrele, ușile și șlefuirea pardoselilor. Urmează ca în această toamnă să licităm mobilierul și apoi muzeul împreună cu primăria să aducă exponate și ce putem pune în valoarea circuitului turistic. Este un proiect aproape identic ca și valoare ca Brabova, aceeași firmă a câștigat ambele proiecte. Suntem mulțumiți de cum arată lucrarea. A renăscut efectiv în urma lucrărilor acestora și considerăm că aceste obiective: Brabova, Cernătești cu aceste cule vor da o tentă frumoasă obiectivelor turistice din tot județul”, a spus Cosmin Vasile.
Reabilitarea celor două construcții s-a realizat prin fonduri europene. Culele vor fi redate circuitului turistic iar autoritățile județene așteaptă ca oameni din întreaga țară să se bucure de frumusețea clădirilor istorice din Dolj.
Proiectul tehnic pentru reabilitare a fost realizat sub șefia unui arhitect care este specializat să intervină.
„Este specialist care are dreptul să intervină la monumente istorice. La un monument istoric nu poate interveni oricine. Dânsul a fost aproape săptămânal, de fiecare dată când a fost nevoie mi-a răspuns cererii mele, s-a conformat imediat și multe detalii s-au făcut cu dânsul aici. A pus dânsul mâna pe ciocan. Totul s-a făcut pe baza unui proiect. Nu s-a făcut nimic de capul nimănui. E conform unui proiect tehnic, amplu, care s-a realizat în ani de zile. Și e foarte bine așa. Să ai un proiect foarte bun atunci constructorul îi poate da de cap. Aici a răspuns imediat domnul arhitect când au fost neînțelegeri”, a explicat șeful de șantier, Gabriel Stanciu.
Investiția în ambele cule, declarate monumente istorice de interes național, se ridică la aproximativ un milion de euro. Acestea sunt construcții semifortificate, de apărare, ce au fost martore ale secolelor XVIII și XIX, și sunt prezente, preponderent, în zonele deluroase ale Olteniei. Doljul are trei astfel de construcții. Pe lângă cele reabilitatea, doljenii se mai bucură și de Cula Poenaru, din comuna Almăj, care este parte din instituția școlară din comună.
Consiliul Județean Dolj a reabilita și drumurile DJ606C și DC120, cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării, prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Aceste investiții au venit în întâmpinarea reabilitării Culelor: „Când am gândit aceste obiective am vrut sa le includem într-un circuit”, a mai spus președintele Consiliului Județean Dolj.