Craiova, în viziunea multora dintre cei care locuiesc în alte regiuni ale țării, este un „oraș de cuțitari”, „oameni cu săbii pe stradă”, „oraș de scandalagii”. Aceste afirmații nu sunt departe de adevăr. Ce-i drept, scandalurile nu se petrec zilnic, dar se întâmplă destul de des. De cele mai multe ori este vorba despre reglări de conturi între diverse grupuri. Dar există mereu riscul unor „victime colaterale”.
Deși Poliția este chemată să intervină, multe anchete nu se finalizează cu trageri la răspundere. Aceasta pentru că cei implicați refuză să se reclame, preferând să-și facă singuri dreptate, ignorând legea.
Majoritatea tinerilor din Craiova care aleg să studieze în alte orașe din țară, sunt întâmpinați cu glume și reacții hilare în momentul în care spun de unde vin. Aceștia susțin că în majoritatea cazurilor există o etichetă pusă de la bun început, de la momentul în care se fac prezentările.
„Sunt studentă la Politehnică în București și primul lucru pe care l-am auzit în momentul în care le-am zis colegilor că sunt din Craiova a fost «Așa e că voi umblați cu cuțite la voi pe stradă?». Indiferent că aceste lucruri sunt spuse în glumă și că la momentul respectiv râzi, toate vin din anumite informații mai puțin fondate și dacă o glumă este acceptabilă, ideea de a deveni apoi subiect de glumă este frustrantă”, a spus o tânără studentă din Craiova.
Aceste păreri, pe lângă faptul că vin uneori ca și bancurile, sunt cultivate și datorită mass-media, care, după spusele unui alt craiovean, nu se ferește să cultive ideea de „Bronx” al României.
„Stau în București de 10 ani. Am stat și la Cluj vreo doi. Să nu credeți că viziunea despre olteni și mai ales despre Craiova, oraș de scandalagii, este diferită de la un oraș la altul. Toți au impresia că în Craiova, dacă ești femeie și mergi singură pe stradă o pățești, că dacă te plimbi după ora 10, la fel, că dacă te șicanezi în trafic se lasă cu săbii, că suntem niște huligani barbari. Lucrurile acestea apar din povești și bârfe dar cel mai mult din ceea ce cultivează mass-media la nivel național când vine vorba de Craiova. Știm cu toții cum se pune accentul pe știrile cu scandal din orașul văzut de mulți Bronx-ul României”, a adăugat un craiovean stabilit în capitală.
Dacă părerile celor din afara Craiovei nu par fondate în opinia celor care le aud, craiovenii au, la rândul lor, propriile opinii despre ce se întâmplă în oraș și despre siguranța pe care aceștia o simt, de la fața locului.
„Am 52 de ani și locuiesc în Craiova de 30, de când m-am măritat. Aud și eu la TV tot felul de lucruri, mai ales despre scandalurile dintre cei de etnie. Uite eu, ca femeie, m-am simțit mereu în siguranță. Sunt de acord că au mai fost și la noi scandaluri, tâlhării, bătăi, dar în alte părți nu sunt? Să fim serioși, ce se spune despre întâmplările din orașul ăsta sunt doar fabule, legende”, a declarat o craioveancă din cartierul Craiovița Nouă.
Dacă unii dintre craioveni susțin că trăiesc într-un oraș sigur și că viziunea generală a românilor este greșită, alții au o altfel de părere menționând lipsa de implicare a autorităților în siguranța cetățenilor.
„Locuiesc în cartierul Valea Roșie, despre care știe toată lumea că este un cartier destul de periculos. Eu am fost hărțuită de două ori, de când locuiesc acolo. Nu fizic, dar mi s-au cerut și bani o dată și insistent. Am vrut să depun plângere dar m-am gând că oricum nu se va întâmpla nimic din moment ce acei tineri care au intrat în vorbă cu mine sunt acolo de ani de zile și eu nu sunt singura care a avut de a face cu ei. Nu vezi foarte des poliția prin acest cartier. Patrulează așa uneori noaptea când oricum nu mai e nimeni și în 2 minute și-au făcut treaba. Cred că ar trebui ceva mai multă implicare din partea lor”, a adăugat o altă craioveancă de 32 de ani.
Conform IPJ Dolj de la începutul anului 2020 și până în luna iulie a anului curent, în Craiova s-au înregistrat 1.150 de infracţiuni stradale. Dintre acestea 160 de infracţiuni au fost înregistrate ca fiind săvârşite prin violenţă.
Din punct de vedere social, imaginea de „oraș de spadasini” poate afecta tinerii craioveni plecați să studieze în alte orașe. Sociologul Costi Crăițoiu susține de asemenea că mass-media, dar și online-ul accentuează aceste idei.
„Imaginea aceasta de oraș de spadasini s-a creat prin prisma reportajelor și știrilor din Craiova legate de diverse persoane care s-au războit și au folosit arme albe. Nu au fost puține astfel de relatări. Craiova a ținut prima pagină a ziarelor acum câțiva ani cu moartea lui Caiac, cu ritualul, cu declarații etc. Pe de altă parte a intrat într-o cultură populară ideea de Craiova și sabie. Ionuț Rusu, comediantul, are un moment în care ilustrează craioveanul ca fiind cuțitaș, moment care a fost viral și încă este. Totodată, au fost și foarte multe conflicte, nu știu dacă mai multe decât în alte părți din România, dar lucrurile acestea au creat legendele”, a spus sociologul Costi Crăițoiu.
Numai în ultima perioadă în Craiova au fost două scandaluri în care au fost implicați cunoscuți ai lumii interlope din oraș, într-unul dintre cazuri fiind vorba chiar de împușcături. Incidentul a avut loc în urmă cu mai bine de trei săptămâni, într-o parcare din cartierul Rovine. Mitre Cantemir, cunoscut ca Fane Vitamină, a ajuns la spital cu răni în braț și palmă. Ar fi fost împușcat de Alexandru Grigore Băloiu, zis Gore, au precizat, pentru „Jurnalul Olteniei”, surse care au dorit să rămână anonime. Ulterior, Poliția Dolj a confirmat incidentul. Ambii sunt cunoscuți ai lumii interlope craiovene. Victima nu a vrut să depună plângere la Poliție și nici să dea detalii despre incident. Cu toate acestea, a fost declanșată o anchetă, după ce polițiștii au fost sunați de la spital.
Un alt scandal a avut loc între familii de pe strada Râului, din oraș. Evenimentul s-a petrecut acum două săptămâni, când un bărbat din Craiova a ajuns la spital după o altercație între membrii a două familii. Bărbatul s-a prezentat singur la unitatea de primiri urgențe, având două plăgi înjunghiate. În altercație a fost distrus și un autoturism. Un alt incident a avut loc în urmă cu o săptămână, în cartierul craiovean 1 Mai. Cel care a „încasat-o” atunci este Enriko Constantinescu, un cunoscut al lumii interlope din Craiova, șef al clanului Mîndria, spun sursele „Jurnalul Olteniei”. Ar fi aplicat și el agresorului câteva lovituri. Totul ar fi pornit de la unele datorii. Nimeni nu a depus însă plângere. Oamenii legii au deschis totuși un dosar penal. Imagini de la conflict au fost trimise atunci redacției „Jurnalul Olteniei”.