Mehedinți. Colonelul Daniel Manolea, fost comandant al Jandarmeriei Județene, trimis în judecată pentru fals intelectual, a scăpat, ca prin urechile acului, de pușcărie

Iulian Gogonea
4 Min Read

Penultimul fost șef al Inspectoratului Județean de Jandarmi Mehedinți, colonelul în rezervă Daniel Manolea, cel care a ocupat această funcție înaintea colonelului Vasile Nicolae și a comandantului de acum – colonelul Adrian Zanfir, trimis în judecată pentru fals intelectual și judecat de Tribunalul Militar Timiș, a scăpat de pușcărie ca prin urechile acului.
Cu circa un an de zile în urmă, colonelului Daniel Manolea i s-a retras certificatul ORNISS de acces la informațiile cu caracter secret, a fost trimis în judecată pentru fals intelectual, fiind totodată destituit din funcție și trecut în rezervă. În aceste zile, mai exact pe data de 9 septembrie 2021, Tribunalul Militar Timiș a decis în sarcina fostului inspector-șef al I.J.J. Mehedinți pedeapsa de 10 luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de fals intelectual dar a amânat aplicarea pedepsei închisorii pe un termen de 2 ani. Inculpatul Manolea a avut noroc de „amânarea aplicării pedepsei”, dacă se poate spune așa, datorită prevederilor noului cod penal. Soluția instanței se poate ataca cu apel.

„Tip soluție: Amânarea aplicării pedepsei
În baza art. 396 alin. 1 şi 4 C.pr.pen., raportat la art. 480 alin. 4 C.pr.pen., stabilește în sarcina inculpatului col.(r) Manolea Daniel-Nicuşor (…) pedeapsa de 10 (zece) luni închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de fals intelectual, prev. de art. 321 alin. 1 C.pen., raportat la art. 77 alin. 1 lit. a C.pen.. În baza art. 83 C.pen. amână aplicarea pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere, stabilit în condiţiile art. 84 C.pen., de 2 (doi) ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri. În baza art. 85 alin. 1 C.pen., pe durata termenului de supraveghere, inculpatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere:
a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Mehedinți, la datele fixate de acesta;
b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;
c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea;
d) să comunice schimbarea locului de muncă;
e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.
Conform art. 86 alin. 1 C.pen. pe durata termenului de supraveghere, datele prevăzute în art. 85 alin.1 lit. c) – e) C.pen. se comunică Serviciului de Probaţiune Mehedinți. În baza art. 404 alin. 3 C.pr.pen. atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 88 C.pen., referitoare la revocarea amânării aplicării pedepsei în cazul săvârşirii unei noi infracţiuni în cadrul termenului de supraveghere sau în cazul nerespectării măsurilor de supraveghere ori a neexecutării obligaţiilor impuse sau stabilite de lege. În baza art. 274 alin. 1 C.pr.pen. obligă inculpatul la plata sumei de 300 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii. Pronunţată prin punerea la dispoziție prin mijlocirea grefei instanței, azi, 09.09.2021”, se arată în decizia Tribunalului Militar Timișoara, pronunțată în data de 9 septembrie 2021.

Distribuie acest articol