miercuri, decembrie 25, 2024

Ultima ora

Sport

Județele Dolj și Olt, în topul producției de orz, grâu și rapiță pe anul 2021

Fermierii români ocupă poziția de lider pe piața cerealelor și oleaginoaselor pe anul 2021, așa cum susține grupul specializat în monitorizarea agriculturii globale GEOGLAM (Group on Earth Observations Global Agricultural Monitoring Initiative).

Totodată, în rândul celor mai productive județe din țară la acest sector se numără Oltul și Doljul, cu o recoltă bogată de cereale, ce se situează cu mult peste media națională.

Potrivit unui comunicat emis de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, „culturile vedetă” ale anului în curs sunt grâul, orzul și rapița.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Rating-ul <<excepțional>> pentru recolta agricolă din anul 2021 acordat României de către GEOGLAM (Group on Earth Observations Global Agricultural Monitoring Initiative) este confirmat de rezultatele obținute de către fermierii români.

Până la această dată, culturile vedetă ale anului 2021 care plasează fermierii din România pe poziția de leader sunt: grâul, orzul și rapița.

Conform datelor operative din data de 16 august 2021, producția totală de grâu recoltată este de 11,33 milioane de tone, fiind cea mai mare producție înregistrată de la data aderării României la Uniunea Europeană.

Producții medii situate peste media națională de 5.346 kg/ha s-au realizat în vestul țării în județele Satu Mare, Timiș, Bihor, Arad, dar si în județele Olt, Caraș-Severin, Ialomița. Brăila și Botoșani”, conform comunicatului transmis.

În ceea ce privește producția totală de orz, aceasta se situează în anul 2021 la un nivel record de 1,88 milioane tone, fiind, de asemenea, cea mai ridicată începând cu anul 2007. Pe de altă parte, producția medie la hectar înregistrată până la data de 16 august este de 5.599 kg/ha, 13 județe depășind media națională (Bihor, Arad, Galați, Ialomița, Caraș Severin, Constanța, Brăila, Olt, Mureș, Călărași, Timiș, Dolj și Giurgiu).

Cifrele sunt îmbucurătoare privind și alte tipuri de cereale, între care secara, triticalele, orzoaica, ovăzul, meiul sau hrișca. În acest caz, producția totală de cereale până la data menționată a trecut de 15 milioane tone.

La rapiță în anul 2021 s-a înregistrat cea mai mare producție medie la hectar (3.022 kg/ha) din 2007 și până în prezent, datorită soiurilor folosite, aplicării tehnologiei adecvate cât și a condițiilor agro-meteorologice favorabile.

Politica