Tradiţia de a face dop pepenilor, pentru a vedea cât de copţi şi calitativi sunt, pare că a dispărut din pieţele craiovene. Puțini comercianţi încă vând pepenii verzi „cu cuţitul în mână”, subliniind că omul trebuie să ştie ce cumpără. Cei mai mulți spun că un cunoscător îşi dă seama de calitatea pepenelui după vremea de afară şi că dopul a dispărut odată cu înmulţirea supermarket-urilor.
Producătorii de pepeni verzi din Dolj sunt nelipsiți din piețe și târguri. Dar, ca în fiecare an, lubeniţa din pieţe este la mare concurenţă cu cea din supermarket-uri, comercianţii susţinând că unul dintre motivele pentru care afacerea nu mai e ca în anii trecuţi este obişnuinţa oamenilor de a cumpăra mai mult din supermarket.
„Nu mai vinde nimeni lubeniţă în piaţă ca anii trecuţi. Oamenii se orientează din ce în ce mai mult spre supermarket şi cumva este de înţeles. Păi noi unde credeţi că mergem după ce ne vindem marfa? Tot acolo, iar coşurile cumpărătorilor din supermarket conţin din ce în ce mai mult lubeniţă. Le e mult mai lejer să cumpere totul din acelaşi loc, inclusiv produse pe care în anii trecuţi le luau din pieţe. Cât despre dop, nu mai cere nimeni. Doar cei mai în vârsta vor uneori, dar şi ei destul de rar. Avem clienți care își dau seama despre cum e calitatea lubeniței după cum a fost vremea în anul respectiv. Oricum, cine cumpără de la noi o lubeniță și vede că nu e bună, îl invităm să vină cu ea înapoi și îi dăm două la schimb „, ne-a spus un comerciant din târgul de săptămână din Craiova.
Comercianții care sunt și producători se plâng de impedimentele aduse de schimbările climatice și spun că au ajuns în pragul în care munca lor nu mai este răsplătită, unii dintre aceștia preferând să nu mai cultive ci să apeleze la alți producători. Cu toate acestea, prețul pepenilor verzi este în această perioadă mai ridicat decât în aceeași lună a anilor trecuți, ajungând și la 2 lei pe kg.
„Avem comerț cu lubeniță din tată în fiu, de zeci de ani. Munca a devenit mai grea și câștigurile mai mici, de ceva timp. Odată din cauza climei care afectează solul, pe de altă parte clienții sunt mai puțini. Anul acesta s-a nimerit să avem o producție foarte slabă și am preferat să cumpărăm de la producători”, a spus un comerciant din Piața Centrală din Craiova.
Prețurile pepenilor verzi la producător, diferă în funcție de zona de proveniență a mărfii, a calității și alți diverși factori .În general, pepenii se găsesc en-gros între 50 de bani și 1 leu, prețul cel mai ridicat rămânând la pepenii de Dăbuleni.
„Luăm de la producători de mai mulți ani. De doi ani avem același producător și suntem mulțumiți atât de banii dați, dar și de calitate. Acum luăm la 60 de bani bucata, dar am luat și cu 80-90 de bani. Cea mai scumpă rămâne cea de la Dăbuleni. Noi o vindem cu 1,5 lei. Clienții noștri sunt mulțumiți la rândul lor. Nouă ni se cere să facem dop și nu avem o problemă cu asta. Doar clienții fideli nu ne mai cer”, a dăugat un alt comerciant.
Comercianții de lubeniță se împart între cei mulțumiți cu propria producție, chiar daca aceasta este mai mica decât anii trecuți, și cei care susțin că munca multă și cantitea mai mică de lubeniță îi obligă să o vândă la prețuri mai ridicate, ceea ce le diminuează automat clientela. Aceștia din urmă sunt și cei care spun că preferă să cumpere de la producători cu anumite prețuri. Producătorii, la rândul lor, evită oarecum informațiile exacte în privința costurilor, susținând că totul se negociază în funcție de cantitate.
„Am vândut en gross și cu 1 leu kg și cu 20 de bani. Depinde mult și cantitatea de pepeni vândută dar și perioada în care o vindem, prețurile se reduc de la lună la lună, ca de fiecare dată. Acum vindem și la bucată, fără să mai cântărim, dacă ne cer multe”, a completat un producător din Piața Centrală.
Deși comercianții dau vina inclusiv pe supermarket-uri, acestea fâcăndu-le din ce în ce mai multă concurență, piețele, la prima vedere, sunt pline de cumpărători de pepeni, de toate vârstele, mai ales în această perioadă, unii cerând dop, alții cumpărând după ochi și pricepere.