Impactul apei îmbuteliate asupra mediului este „de până la 3.500 de ori mai mare decât cel al apei de la robinet”. Este concluzia la care au ajuns cercetătorii de la Institutul din Barcelona pentru Sănătate Globală (ISGlobal).
Cercetarea este prima de acest fel și examinează impactul apei îmbuteliate în orașul catalan Barcelona, acolo unde metoda este din ce în ce mai populară, în ciuda îmbunătățirilor aduse calității apei de la robinet în ultimii ani.
ISGlobal a descoperit că, dacă toată populația orașului ar bea doar apă îmbuteliată, acest lucru ar duce dispariția mai multor specii de animale și la un cost de extracție a resurselor de 3.500 de ori mai mare decât dacă cele aproape 1,5 milioane de rezidenți ar bea apă de la robinet, cu o valoare de aproximativ 83,9 milioane de dolari pe an. De altfel, aproape 60% dintre rezidenții din Barcelona consumă apă îmbuteliată cel puțin o dată pe zi.
Potrivit studiului, impactul apei îmbuteliate asupra ecosistemelor este de 1.400 de ori mai mare decât apa provenită de la robinet.
Cercetătorii spanioli au evaluat „întregul ciclu de viață” și impactul asupra mediului al unui pet, incluzând extracția materiilor prime, fabricarea, transportul, distribuția, utilizarea și eliminarea sticlelor din plastic, după cum informează Euronews, citat de digi24.ro
Autorii studiului au concluzionat că reducerea impactului asupra mediului depășește riscul redus al cancerului de vezică urinară asociat cu apa potabilă de la robinet. Procesul de tratare a apei potabile generează niveluri scăzute de trihalometani, care au fost asociați cu un risc mai mare de cancer de vezică urinară.
Trihalometanii sunt compuși chimici în care trei dintre cei patru atomi de hidrogen ai metanului sunt înlocuiți cu atomi de halogen. Mulți trihalometani găsesc utilizări în industrie ca solvenți sau agenți de răcire. Aceștia sunt, de asemenea, poluanți pentru mediul, iar mulți sunt considerați cancerigeni. Totodată, nivelurile de trihalometani din apa potabilă sunt reglementate în UE.
Adăugarea unui sistem de filtrare casnică a apei potabile de robinet ar reduce considerabil și riscul altor probleme de sănătate, mai spun cercetătorii.
„Motive de sănătate nu justifică utilizarea pe scară largă a apei îmbuteliate. Da, strict vorbind, apa potabilă de la robinet este mai dăunătoare pentru sănătatea locală, însă atunci când faci comparația între impactul asupra mediului al apei îmbuteliate și al apei de la robinet observi că apa îmbuteliată crează mai multe probleme mediului înconjurător și naturii”, a declarat cercetătoarea Cristina Villanueva, autorul principal al studiului.
Numai în SUA sunt necesari 17 milioane barili de petrol pentru a produce cantitatea suficientă de plastic care să satisfacă cererea anuală de apă îmbuteliată în peturi. Acest total ar fi necesar pentru alimentarea a aproximativ 100.000 de case. În Marea Britanie, apa îmbuteliată este de cel puțin 500 de ori mai scumpă decât apa de la robinet.