duminică, noiembrie 24, 2024

Ultima ora

Sport

Craiova, îndurerată. Daria, deplânsă de familie, colegi şi dascăli

„Suflet bun, suflet frumos, ai plecat prea devreme, am pierdut o prietenă”, sunt cuvinte triste, pe care cunoscuţii Dariei le-au rostit neputincioşi la aflarea veştii că tânăra de 20 de ani din Craiova s-a stins, marţi dimineaţă, într-un accident pe A1. Fosta elevă a Liceului Voltaire a lăsat în urmă mulți oameni îndureraţi, fie că este vorba de familie, de prieteni sau de dascăli.

Se numea Daria Lawen, avea 20 de ani, era din Craiova şi se pare că doar locul nepotrivit la momentul nepotrivit au făcut ca tânăra să dispară la o vârstă atât de fragedă.

Prietenii Dariei au fost şocaţi la aflarea veştii, pagina de Facebook a tinerei fiind plină de mesaje triste şi îndurerate.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Și abia în momente ca astea ne dăm seama cât de fragilă e viața și că într-o secundă se poate schimba totul fără să ne dăm seama.

„Mereu plină de viață și cu zâmbetul pe buze”, probabil că asta aș fi spus dacă m-ar fi întrebat cineva cum ești tu, Daria, sau lămâie cum te știam eu (nici până astăzi nu știu de ce ți se spunea așa). Am rămas cu amintiri frumoase cu tine, cu discuții pe care le-am avut, cu toate dățile când îmi dădeai sfaturi, cu toate ședințele de consiliu la care poate râdeam mai mult decât trebuia. Am vorbit acum câteva zile cu tine și mi-ai urat la mulți ani, spunându-mi tot atunci că-ți e dor de mine și că ar trebui să ne vedem. Și mie îmi e dor de tine, hai să ne vedem…”, a postat una dintre prietenele Dariei.

Zecile de mesaje din partea prietenilor şi a cunoscuţilor întregesc ideea despre caracterul tinerei, fiind descrisă prin cuvinte precum puternică, curajoasă,  plină de viață sau sinceră.

„Dacă cineva i-ar spune Dariei „Nu poți să reușești, las-o baltă „, ea ar zice „Ai dreptate, pot mai mult, NU RENUNȚ „. Așa era ea, puternică, curajoasă, plină de viață, sinceră. Prea mult folosesc „era”, nu pot… este și va rămâne omul pe care toată lumea îl iubea, îl îndrăgea și pe care nu-l putem uita. Atâtea amintiri cu tine…Oriunde erai împrăștiai zâmbete, voie bună și erai mereu TU, cu bune cu rele, nu te putea schimba nimeni.

Îi mulțumesc lui Dumnezeu că am putut cunoaște un om atât de minunat ca tine.

Odihnește-te în pace!! Ai devenit un înger! Te vom iubi neîncetat!!

Familia Voltaire, prietenii, toată lumea care a reușit să te cunoască te vor păstra în inimi!

Daria noastră…”, a spus cu tristeţe o altă prietenă şi fostă colegă.

„Acolo stă toată puterea, în curajul de a-ți arată emoțiile”

Studentă la Facultatea de Fizică Medicală, Daria a fost elevă a Liceului Voltaire. Atât foştii colegi, dar şi dascălii tinerei au fost şocaţi la aflarea veştii, postarea de pe pagina de Facebook a Liceului Voltaire, spunând totul despre felul în care aceştia au resimţit tragedia.

„Ca să o spun pe a dreaptă, mereu am fost mai sensibilă decât am vrut să arăt, mi se spune des… Credeam că e un lucru rău, era ceva ce încercam să ascund, se spunea că oamenii sensibili sunt slabi, nu-i așa? Dar, dacă am învățat ceva în acești ani, este că, de fapt, acolo sta toată puterea, în curajul de a-ți arăta emoțiile! Chiar mai important de atât, am înțeles ce înseamnă iubirea adevărată.” Acestea sunt cuvintele tale, Daria! De citit, iar și iar.

Ai fost o forță care a iubit viața cu patimă și ne-ai făcut pe toți mai bogați. Nu știm cum să vorbim despre tine la trecut…Te avem în suflet și acolo vei rămâne pentru eternitate! Somn lin, copil nevinovat!”.

Tragedia în care Daria a pierit s-a produs marţi dimineaţă pe autostrada A1 Bucureşti-Piteşti, la kilometrul 27. Tânăra călătorea spre Bucureşti alături de prietena ei şi familia acesteia. Autoturismul, în care Daria era pasager, ar fi oprit pe banda de urgenţă pentru a-i fi acordate îngrijiri prietenei ei, care suferise o criză de epilepsie. Atât Daria, cât şi tatăl prietenei, care conducea maşina, au pierit în incident. Nici la această oră nu este clar modul în care tragedia a avut loc. Se pare că un alt autoturism ar fi oprit pe banda de urgenţă, în ideea de a ajuta în privinţa crizei de epilepsie, cele două maşini fiind spulberate de către un tir care, cel mai probabil, nu a apucat să se încadreze pe prima bandă, lovind cele două autoturisme.

O mare parte dintre accidentele rutiere care au loc pe autostrăzi sunt din cauza opririlor sau a neîncadrărilor corecte pe banda de urgență. Există câteva reguli impedios necesar de folosit în aceste situații, printre care:

În afara cazurilor de urgență – medicală, defecțiuni tehnice etc, este strict interzisă oprirea mașinilor pe banda de urgență sau în zonele de refugiu ale autostrăzilor. Cazuri de urgență înseamnă o pană de cauciuc, o altă defecțiune care împiedică deplasarea mașinii sau daca șoferului sau unui pasager din mașină i s-a făcut rău. Nu este permisă oprirea pe banda de urgență pentru a vorbi la telefon, dacă ai obosit sau dacă ai nevoie la toaletă – pentru acest scop există spațiile de servicii și parcările de pe autostrăzi, conform promotor.ro.

Dacă ai o pană sau altă defecțiune care impune oprirea mașinii, aceasta se face cât mai aproape de acostament. În această situație, activarea luminilor de avarie este obligatorie. Înainte de a coborî din mașină, nu strică să cuplezi frâna de parcare și să rotești ușor volanul spre dreapta. În cazul în care mașina este lovită dis spate de o altă mașină, această măsură o va împiedica să fie împinsă spre benzile active ale autostrăzii, unde riscă să producă un accident mult mai grav.

Înainte de a coborî din mașină, dacă ai, îmbracă vesta reflectorizantă. Aceasta te va face mai vizibil pentru ceilalți șoferi care circulă pe autostradă. Recomandabil este să cobori din mașină pe partea dreaptă, pentru a nu te afla în calea traficului. Montează triunghiurile reflectorizante la cel puțin 100 de metri în spatele mașinii, pentru ca șoferii să fie avertizați din timp de mașina oprită pe banda de urgență.

Odată coborât din mașină, este recomandat să te îndepărtezi de mașini – desigur, în afara autostrăzii. Dacă pe margine există o barieră de protecție sau un zid de beton, stai în spatele acestora. Dacă există un dâmb de pământ, urcă pe acesta. În cazul în care acostamentul este sub nivelul șoselei, îndepărtează-te mai mult dar rămâi la nivelul asfaltului, pentru ca ceilalți șoferi sau serviciile de urgență să te poată vedea, conform aceleiași surse.

Încadrarea pe banda de urgență pentru a folosi autostrada se face, de asemenea, după o asigurare amplă în ceea ce privește distanțele și a faptului că banda este liberă.

Politica