luni, noiembrie 25, 2024

Ultima ora

Sport

Cum să aplicăm protectia solară pentru a ne proteja de arsuri

Luni, 2 august, a fost cea mai călduroasă zi de până acum iar riscul de arsuri a fost uriaș. În aceste condiții, medicii dermatologi spun că ar trebui să folosim creme de protecție, chiar dacă nu stăm la plajă. 5 expuneri la soare cu urmări pe piele cresc riscul de cancer cu 75 de procente, avertizează specialiștii. Mitul conform căruia dacă aplicăm protecție solară nu ne mai bronzăm este demontat de dermatologi.

Potrivit acestora, crema cu factor de protecție 50 plus ne protejează în proporție de 93%. Nu trebuie folosită, însă, numai atunci când mergem la plajă, ci de fiecare dată când ieșim din casă. Când ajungem la mare, indiferent de loțiunea aleasă, bronzul este același, în schimb riscul de arsuri este diferit. Și vorbim de urme pe care noi nu le vedem cu ochiul liber.

Cele mai expuse zone sunt extremitățile: vârful nasului, urechile sau umerii. Așadar ar trebui să fie și cele mai protejate.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Pentru acoperirea corectă, pe tot corpul, un adult trebuie să folosească cantitatea de cremă care ar intra într-o minge de tenis. Dacă vrem să ne protejăm doar fața și urechile, trebuie să folosim cantitatea care încape într-o lingură. Cu cât folosim mai puțină cremă, cu atât suntem mai puțin protejați.

Ieri, indicele de radiații ultraviolete a oscilat între 8 și 10 unități, în condițiile în care cea mai mare valoare este de 15. Medicii ne recomandă ca, pe lângă crema de protecție solară, să alegem locurile cu umbră, pentru că radiațiile UV trec prin umbrele și prin haine. Iar la plajă nu trebuie să stăm în soare direct mai mult de 90 de minute.

Crema de protecție trebuie aplicată și în anotimpul rece, pentru că razele soarelui străpung norii, iar radiațiile sunt la fel de puternice.

Politica