Turiștii se vor putea bucura de încă 50 de hectare de plajă pe litoralul românesc

Grosu Claudia
2 Min Read

Litoralul românesc se extinde spre bucuria miilor de turiști care-i calca nisipurile an de an. Încă 50 de hectare de plajă vor fi puse la dispoziţia turiştilor, în urma lucrărilor efectuate de Van Oord Dredging and Marine Contractors B.V., conform raportărilor transmise supervizorului lucrărilor – EPMC.

Investiţiile în reducerea eroziunii costiere la Marea Neagră, zona Eforie, sunt în plină desfăşurare, antreprenorul Van Oord Dredging and Marine Contractors B.V. deja progresează vizibil, conform raportărilor transmise Supervizorului lucrărilor, EPMC. Pe o porţiune care se întinde pe 5,7 km, între Portul Belona din Eforie şi comuna Tuzla, Van Oord a proiectat şi construieşte şapte diguri, din care şase vor fi conectate cu ţărmul, iar unul este paralel cu ţărmul, pentru a crea o zonă de protecţie a biodiversităţii.

În cifre, vorbim de extragerea a 4,5 milioane de metri cubi de nisip pentru înnisiparea artificială şi asigurarea stabilităţii plajei şi a terenurilor adiacente, ameninţate de eroziunea vizibilă chiar şi cu ochiul liber.

Lucrările demarate deja constau în demolarea structurilor costiere existente, degradate şi periculoase, finalizarea organizării de şantier, trasarea şi construirea drumurilor temporare, precum şi testări de rutină pentru piatra adusă de la cariera de la Nicolae Balcescu. Vor apărea noile diguri cu o lungime de peste 300m, iar plaja va avea la finalul construcţiei o lăţime de aproximativ 100m.

Aproximativ 50 de hectare noi de plajă nouă în Eforie vor fi predaţi de Van Oord statului român la finalul contractului de lucrări, la fel ca şi la Mamaia (53ha), urmând procesul de intabulare a noului teren şi găsirea de soluţii urbanistice şi arhitecturale pentru amenajarea unei plaje moderne.

Important: lucrările nu deranjează activităţile turistice în zonă, şi, da, la final, vor deranja opinia publică care ignoră nevoile unei comunităţi afectate de procesele naturale ignorate de decenii întregi (inundaţii, surpări de faleze, erodare naturală etc.), transmite supervizorul lucrărilor, EPMC.

Foto: Facebook

Distribuie acest articol