duminică, noiembrie 24, 2024

Ultima ora

Sport

Primăria Craiova: „Niciun ONG nu vrea să se ocupe de maidanezi”

Problemele generate de existența câinilor fără stăpân de pe raza municipiului Craiova devin din ce în ce mai greu de rezolvat. După patru ani de discuții cu privire la gestionarea acestora, Primăria Craiova susține că nu există, în acest moment, nicio asociație care să se ocupe de câinii vagabonzi.

Reuniți marți în cadrul unei ședințe extraordinare, consilierii locali craioveni au avut de votat proiectul privind înființarea Serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân la nivelul UAT Craiova, respectiv împuternicirea SC Salubritate Craiova SRL, temporar, pentru punerea în practică a acestuia.

Câinii vagabonzi din Bănie ar trebui ridicați și plasați într-un centru special, de regulă pus la dispoziție de o organizație non-guvernamentală sau fundație de profil, astfel încât să fie evitată creșterea lor pe domeniul public al Craiovei. De această părere a fost și consilierul local USR-PLUS Lucian Săuleanu, care a ridicat problema găsirii unui ONG,  votând împotrivă proiectul de hotărâre.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Din punctul meu de vedere, adoptarea acestei hotărâri nu face decât să fie o nouă încălcare a dispozițiilor legale. După cum știți, am ajuns în această situație ca urmare a deciziei Curții de Apel Craiova, care aduce un text de lege potrivit căruia OUG 115/2001, serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân pot fi concesionate numai către persoane juridice, asociații sau fundații care desfășoară activități în domeniu protecției animalelor. Cu alte cuvinte, aceasta ar fi finalitatea legii. Curtea a reținut astfel că delegarea acestui serviciu către Salubritate a fost nelegală.

Deci, nu cumva prin această hotărâre de consiliu local nu ajungem tot în ipoteza unei noi încălcări? Din acest punct de vedere, noi ar fi trebui să luăm acest HCL și să-l modificăm și să vedem cui să se atribuie direct contractul de delegare. Din punctul meu de vedere nu facem decât să încălcăm articolul de lege pentru că atribuirea au concesionarea este stabilită de legiuitor doar către anumiți destinatari, deci au această calitate doar asociațiile sau fundațiile. Ori Salubritatea nu are în cazul acesta. Votez împotrivă acest aspect juridic”, susține Lucian Săuleanu.

O primă explicație pentru delegarea serviciului către SC Salubritate Craiova SRL a venit din partea secretarului general al municipalității, Nicoleta Miulescu.

„Prima soluție pe care a dat-o instanța, să gestioneze în mod direct autoritatea locală ar fi imposibilă. Nu s-ar putea face într-o structură a autorității locale un birou sau un serviciu pentru gestionarea câinilor fără stăpân. Ar fi incompatibil cu atribuțiile pe care la avem și cu textul de lege care spune că este nevoie de un serviciu. Pe de altă parte, la data la care l-am înfăptuit am avut același raționament în vedere, iar Salubritatea era singura societate care avea ca obiect așa ceva și îi putea fi delegată gestiunea. Bun, instanța nu a fost de acord și trebuia să facem licitație. Am luat-o de la zero, dar până să facem licitația, cine se va ocupa de această activitate care reprezintă un serviciu public? Asta este marea problemă, nu neapărat condiția de legalitate, ci că nimeni nu va putea administra acest serviciu”, a completat Nicoleta Miulescu.

La rândul său, Alin Glăvan, adjunctul Direcției Servicii Publice din Primăria Craiova, care a urmărit îndeaproape această problemă a declarat că în momentul de față, nicio organizație non-guvernamentală din Craiova, specializată în protecția animalelor, nu vrea să preia în administrare serviciul cu pricina.

„În 2014 sau 2015, UAT Craiova a scos la licitație acest serviciu, împreună cu activitatea de dezinfecție, dezinsecție și deratizare. S-a depus o singură oferă și a fost declarată neconformă. S-a scos din nou la licitație împreună și serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân și activitatea de dezinfecție, dezinsecție și deratizare și nu a mai fost depusă nicio ofertă.

În momentul de față, nu știu dacă vreun ONG va fi capabil să administreze acest serviciu. Eu încă din 2019 am avut întâlnire cu asociația Viața Animalelor și cu reprezentantul acestuia. Mi-a comunicat că nu dorește să gestioneze acest serviciu și că niciun ONG nu dorește să-l gestioneze.

O să mai fac o solicitare în scris către toate asociațiile și ONG-urile care din Craiova care gestionează această activitate și cu care avem corespondență săptămânal sau o dată la două săptămâni. O să le comunic din nou ca la nivelul UAT Craiova se dorește scoaterea la licitație a acestui serviciu, după întocmirea unei întregi documentații și că persoanele interesate își pot depune oferta” a explicat Alin Glăvan.

Proiectul de pe ordinea de zi nu a trecut de votul consilierilor locali craioveni, cei mai mulți dintre aceștia abținându-se ori votând împotrivă.

Problema câinilor vagabonzi din Craiova persistă de câțiva ani și nimeni nu pare că face ceva concret. Discuțiile au prins contur în anul 2017, când asociaţia Viața Animalelor a dat în judecată Consiliul Local, municipiul Craiova şi SC Salubritate SRL, societatea care coordona „serviciul de ecarisaj”, cerând închiderea adăpostului de la Breasta pe motiv că funcţionează ilegal. Tot atunci s-a solicitat și înfiinţarea noului serviciu.

Doi ani mai târziu, în aprilie 2019, a fost dată decizia definitivă şi irevocabilă a instanţei. Astfel, Curtea de Apel Craiova a obligat primăria să înfiinţeze un serviciu specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân.

Alți doi ani mai târziu, Consiliul Local se apleacă asupra aceleiași discuții, a cărei finalitate este dată de promisiuni.

Politica