duminică, noiembrie 24, 2024

Ultima ora

Sport

Sondaj: 22 % dintre români au dat mită pentru serviciile medicale, în timpul pandemiei de COVID-19

Aproape o treime dintre rezidenții din Uniunea Europeană s-au bazat pe relații personale pentru a avea acces la asistență medicală în timpul crizei COVID, iar în România, Bulgaria, Ungaria și Lituania aproximativ unul din cinci au plătit mită pentru astfel de servicii.

Potrivit unui sondaj despre corupție, realizat de Transparency International, între lunile octombrie și decembrie anul trecut, cei mai mulți oameni care au spus că au dat mită pentru a-și asigura asistența medicală au fost din România (22%).

Țara noastră este urmată de Bulgaria (19%), Ungaria (17%), Lituania (17%) și Croația (14%).

Policlinica Buna Vestire Craiova

De asemenea, folosirea mitei pentru a avea acces la asistență medicală a fost frecventă în Belgia (10%), Austria (9%) și Grecia (9%).

Potrivit sondajului, 29% dintre repondenți s-au bazat pe relații personale, cei mai mulți din Republica Cehă (54% ), Portugalia (46%) și Ungaria (41%).

„În timpul unei crize de sănătate, utilizarea conexiunilor personale pentru a avea acces la serviciile publice poate fi la fel de dăunătoare ca plata mitei. Viețile se pot pierde atunci când persoanele conectate primesc un vaccin Covid-19 sau un tratament medical înainte de cei cu nevoi mai urgente”, a spus Delia Ferreira Rubio, președintele Transparency International.

Aproape două treimi (62%) din cei 40.000 de respondenți al sondajului realizat de Transparency International în cele 27 de state membre ale UE au declarat că o problemă majoră o reprezintă corupția din guvernul lor, în timp ce trei sferturi (76%) au spus că aceasta „stagnează” sau că s-a înrăutățit.

În viitorul apropiat este de așteptat ca să fie aprobate de Comisia Europeană planurile naționale de cheltuieli post-pandemie în valoare de 800 miliarde de euro, scrie libertatea.ro care citează The Guardian.

„UE este adesea văzută ca un bastion al integrității, dar aceste constatări arată că țările din regiune rămân vulnerabile la efectele insidioase ale corupției”, a declarat Delia Ferreira Rubio, președintele Transparency International.

Cipru a fost țara cu cea mai mare proporție de respondenți care au spus că în ultimul an corupția a crescut (65 %).

Politica