duminică, noiembrie 24, 2024

Ultima ora

Sport

Scutul de la Deveselu, unul dintre subiectele de discuţie între Joe Biden şi Vladimir Putin

Preşedintele SUA, Joe Biden, se va întâlni, în cadrul summitului din Elveţia, cu omologul său rus, Vladimir Putin, iar liderul de la Kremlin va aduce în discuţie şi problema Scutului de la Deveselu, care îi irită de multă vreme pe ruşi.

Conform şefului diplomaţiei de la Moscova, Serghei Lavrov, la întâlnirea dintre Putin şi Biden, care va avea loc la Geneva, într-o vilă situată pe malul lacului cu acelaşi nume, partea rusă va aduce în discuţie problema unui moratoriu privind desfăşurarea de rachete cu rază medie şi scurtă de acţiune în Europa, precum şi în alte regiuni ale lumii, scrie adevarul.ro

Astfel, în discuţie vor intra Scutul de la Deveselu, dar şi sistemul similar care este acum în curs de instalare în Polonia, ambele bazate pe lansatoare MK-41.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Având în vedere lipsa de încredere (dintre SUA şi Federaţia Rusă – n.r.), noi propunem măsuri pentru a verifica acest tip de moratoriu. Vă invităm să vizitaţi Kaliningradul pentru a vedea rachetele Iskander, iar în schimb, experţii noştri să aibă ocazia să viziteze bazele americane din România şi Polonia”, a declarat Lavrov.

Valery Kuzmin, ambasadorul Federaţiei Ruse în România, a abordat, în urmă cu câteva zile, problema relaţiilor dintre aliaţi şi Federaţia Rusă şi a dat ca exemplu baza militară de la Deveselu, unde americanii nu i-au invitat niciodată pe ruşi, în pofida faptului că ambasadorii altor state în ţara noastră au fost invitaţi.

„Noi nu am vizitat niciodată Deveselu. Nu am fost invitaţi. În mandatul meu, relativ lung, am auzit de la alţi colegi că ei au fost invitaţi să viziteze baza de la Deveselu. Noi (ruşii – n.r.) nu am fost niciodată invitaţi”, a precizat Kuzmin referindu-se la o vizită pe care ambasadorii NATO au realizat-o în Baza Deveselu în luna noiembrie a anului 2019. Ambasadorul rus a mai transmis că Moscova consideră manevrele militare ale aliaţilor, de la graniţa sa, ca fiind „provocatoare” şi apreciază că acestea „pun în pericol” situaţia de securitate de la Marea Neagră.

Și președintele Klaus Iohannis a declarat luni, după summitul NATO de la Bruxelles, că programata discuție între președinții Vladimir Putin și Joe Biden este „binevenită”, pentru că va fi o ocazie de a reitera că scutul antirachetă „are un rol pur defensiv”, inclusiv partea de la Deveselu, susținând că acest scut este „de multe ori adus în discuţie de Rusia”.

„Acest scut este de multe ori adus în discuţie de Rusia, însă cred că este binevenită şi această discuţie pentru a reitera că acest scut este unul pur defensiv, inclusiv partea de la noi, de la Deveselu, are numai rol defensiv. Noi nu intenţionăm să atacăm pe nimeni cu acest scut, însă suntem foarte hotărâţi să apărăm naţiunile noastre, statele noastre, şi de aceea am acceptat la vremea respectivă instalarea unei componente a acestui scut şi în România”, a declarat Klaus Iohannis.

Politica